måndag 31 maj 2021

Vackert

 Det är väl nu och veckorna fram till midsommar som Sverige är som vackrast. Och mycket att glädjas åt. Om man vill se saker att glädjas åt. Man kan ju alltid se efter motsatsen. Och det är väl det som skapar de flesta nyheter. Åkte i lördags morse till Lerum för besiktning av nya barnbarnet Vincent. Grillat och rabarberpaj på en nybyggd altan. Promenad i ett naturskönt nybyggnadsområde som är så nytt så bilens GPS inte hittade gatan. Hem genom ett Småland som är små länder. Cykla till COOP för att fylla på ett tomt kylskåp. Söndag. Till MIO för att köpa parasoll. Nummerskylt hos Claes Ohlson. Krok och gipsplugg får bli Fellessons i morgon. Hörde kanske den bästa krönikan någonsin igår. Av Mark Levengood i God Morgon Världen. Där han gav sin ömsinta och ironiska bild av Sverige och svenskar. Och beskriver vårt förhållande till Pingsten. Tegnér kallade Pingsten för hänryckningens tid. 

Cabutflykt runt om i Växjö kommun. Blomma på mammas och mormors grav. Fönstershoppade på Svenssons i Lammhult. Glass på ett knökfullt Kronoberg. Ja, de borde få köpa Ryttmästaregården. Välskött. Det går inte att slå i en spik utan att fråga femtioelva myndigheter, så vad är problemet? Vill sossarna att kommunen skall köpa tillbaka Statt/Gamla rådhuset. Gick en sväng på stan. Knökfullt på många krogar. Man undrar dock i vilket land man befinner sig i. 

Såg i bladet att det väckt debatt om att sd bara vill att svenska medborgare skall få rösta i valen. Borde det inte vara en självklarhet. Om man inte ens kvalat in till medborgarskap i det land som är mest generöst i världen, varför skall man då få rösta? Obegripligt. 

Stråket runt Växjösjön är en än större tillgång denna tid på året. Människor älskar trädecket vid Vattentorget. S röstade emot att det skulle byggas. 

Idag några möten av det fysiska slaget. O fixa uteplatsen är hemma. När hustrun fått sin andra spruta i morgon så drar vi till Skåne igen. Varit hos Maria och klippt mig. Och då får man också höra vad folk tycker om saker och ting. God lunch på Villa Vik med Monica Sandberg och två personer som gör mycket ideellt för Växjö i olika sammanhang. Lite uppskattning är aldrig fel. Funderar på Växjö på kommuns hedersbelöning för 2021. 2020 hittade vi ingen. 2019 blev det John Lundvik. Kristallklart. Det skall vara en person som satt Växjö på kartan nationellt. Och som vill bli identifierad med Växjö. Tips. Till mig eller Monica Sandberg på kommunen som sköter det hela. ( F ö den enda person som skulle klara att vara vaccinsamordnare i Indien )


Bilder. 
Kloka och vackra dottern Rebecka med lilla Vincent. 


Barnbarnet Josephine. Ser mig själv i henne, en liten smal och superaktiv treåring. Rabarberpaj som hon bakat. Enda barn i världen som inte behöver trugas med dessert. Vackra slottsruinen därifrån länet fått sitt namn. Som sagt, välordnad o bra servering. Humana priser. I Småland. Kulglass halva priset mot Torekov och felräkningspengar i Milano eller Florens. 

 I morgon. Moderat frukostmöte, promenad och inspelning av borgmästarehälsning till nya svenska medborgare i Växjö. Kör på studs. Men grundbuskapet är. Det är lättare att bli svensk medborgare än att bli svensk. Satsa på att bli svensk. Utan att ta efter våra sämsta sidor och ta med det bästa från det land ni kommer ifrån. Inte det sämsta. Skall sedan gå en improviserad balansgång om detta. Men anser att om man inte gillar de värden Sverige står för med demokrati, yttrandefrihet, jämställdhet mellan könen och att ha rätt att forma sitt eget liv. Då har man enligt mig valt fel land. Eftersom jag alltid är i huvudsak spontan vet jag inte hur det slutar och vill inte veta.


Växjö 20210531


Bo Frank