torsdag 22 april 2021

Skall Växjö ha en flygplats? PS Länge leve monarkin - och Expressen.....

 Fått frågan om min blogg ligger nere? Nej, men har uppenbarligen haft fullt upp med annat eller latat till mig. Eller en combo, som det heter numera. 

Förra veckan i Torekov. Blåsigt och kallt. Men sysselsatt med hustruns barnbarn, webbmöten och promenader. Blir allt mer ointresserad av politik på riksplanet. Allt är så förutsägbart. Och förhållandet till sd verkar vara viktigare än Sveriges alla problem. Skulle sd säga att ett plus ett blir två, skulle åtminstone fyra partier invända. I den sandlådan är debatten i vårt land. 

I söndags. Cabutflykt till Lammhult och hem via Asa. Varmt och skönt. 

Satt uppe härom natten och väntade in domstolsutslaget gällande polisen som dödade George Floyd. Och det blev som väl var en dom även om påföljden kommer senare. Jag rekommenderar starkt filmen Green Book. 

Rotary. Förra veckan höll Jessica Cedervall sitt s k Ego-föredrag. Berättade om sig själv. Överkvalificerad för sitt uppdrag som VD för Småland Renhållning. Har haft världen som arbetsfält inom energi på ledande befattningar. 

Idag berättade Jan Bärtås om öl. Ledande expert i Sverige? Imponerande. Visste ni att det 1986 fanns 20 olika öl på systemet och idag 4381. 

Hade fullmäktige i tisdags. Efter 7 timmar bakom klubban utan mat är man lite mör. Bra stämning. Men en timmes obegriplig debatt om kommunens nya bolagsstruktur. Om den är nästintill obegriplig för mig, hur skall den inte då te sig för den åhörare som inte finns i det politiska livet. 

En timmes debatt om flygplatsen. Utan sd:s stöd hade inte m, c, kd och lib fått igenom beslutet att fortsätta äga flygplatsen tillsammans med regionen. Nästa vecka är det samma debatt i regionfullmäktige och samma argument kommer att vädras en gång till. Var är rätt och riktigt i detta?

Helt sant är. Affärsflyget kommer att minska. En av näringslivets mest seriösa chefer, Börje Ekholm på Ericsson, sa i veckan att Ericsson efter Corona kommer upp till max 50% av resandevolymen innan Corona. Helt sant är att flyget kommer att bli fossilfritt inom överskådlig tid. Helt sant att en flygplats i en region är viktig. Världen och miljön blir inte bättre för att Kronobergare åker till Ängelholm, Ronneby eller Kalmar. För affärsflyg eller för den som vill till Mallåkra. Både jordbruk och betongindustri släpper ut många gånger mer än flyget som får stå som en vänstersymbol för att rika människor åker för att roa sig. I Skåne har åtta kommuner eller om det nu var sex gått in och köpt Ängelholms flygplats. Varför? För att tillförsäkra sig regional tillväxt. Dessutom. Växjö kommer aldrig att få vare sig en Europaväg eller en ny stambana för tåget. Jag kan avslöja att åtminstone två större företag inte lagt ett huvudkontor i Växjö därför att vi inte haft en flygplats med direktflyg till Europa. Det sägs att näringslivet borde sköta detta. Infrastruktur är dock en fråga för det offentliga. Och i sammanhanget - halva resekostnaderna för tåg och bussar är subventionerade till minst hälften. Och frågan borde ställas. Varför vill inte sossar i Kalmar och Blekinge stänga sina flygplatser? Då är flygfrågan avklarad. 

En annan fråga. I alla kommuner sparar man överskott för sämre tider. I kommuner där sossar är i opposition vill man sätta sprätt på pengarna. Är så trött på detta. 

Lovat mig själv inget om invandring och brottslighet på ett tag. 

Klimatfrågan. EU tar sig samman. Och kanske i USA. Men de flesta människor på jorden lever i diktaturer. Och pressfriheten minskar förnärvarande på jorden. Har suttit i diverse klimatmöten i veckan. Var med på ett spännande möte om Bioekonomi med 714 deltagare. Bioekonomin är Sveriges framtid. Hus, kläder, flaskor, biobränslen mm.mm. 

Ikväll blir det Lakers. Öster och DFF har väl börjat lite knackigt. Får mer och mer avsmak för den internationella elitfotbollen som organiseras av korrupta organisationer. Hur många tusen byggjobbare har inte fått sätta livet till för att det skall spelas VM i den "stekheta" diktaturen Qatar? 

Spelat in en grej för moderaterna ikväll. 
Hmm. Mafioso, mexikanare, Blues Brothers och jude,  var några kommentarer. Har inte svårt för någon av dessa kategorier mer än mafiosos.  Dock inte olika religioner i sig, bara avarterna. Ingen tvekan om att judar är mest förföljda i Sverige. Förklaringen till det stavas både extrem höger och vänster....och lite annat som man inte får gå in på...


 Och har denna Beatlesbild på kuddar, glas, muggar och T-shirt. 

Måste också på detta sätt meddela att jag nu slutar mina Beatlesföredrag. Blivit för ringrostig/lat. Har bara ett kvardröjande åtagande som jag fullföljer av goda skäl.  Asta Munter i Lönashult. Innan Corona gjorde jag ca 25 per år.....

Idag lyssnat igenom en del Linda McCartney. Gillar när hon sjunger Cook of the House som hon skrev tillsammans med Paul. Nu en del postumt utgivna kokböcker på nätet. Stilig kvinna. Och givetvis "hästtjej" . De är de bästa.....

PS Blev idag ärligt överlycklig när jag läste Expressen på nätet för en stund sedan. 


https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/grattis-kungen-och-leve-monarkin/

Kan inte uttrycka det bättre. Nu fattas bara Lena Melin i Aftonbladet som jag håller högt. Bo Frank

Växjö 20210422/24