söndag 3 november 2019

Vem betalade vår semesterresa?

Har under många år fått reklam i lådan via olika medlemsorganisationer om billiga resor. Har alltid slängt den. Trott att det varit något skumt. TSS travel. Men så träffade jag en person som åkt på en av deras resor som var mycket nöjd. I våras bokade vi en rundresa Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina på en vecka. Bra flygbolag, halvpension och 4-stjärniga hotell, sas det.  Tror att vi betalade bara 4000 per person. Hur är detta möjligt? Och det vet vi fortfarande inte, men anar.

Vi hade extremtur. Sol varje dag, 23 grader i vattnet ( även om vi bara hann bada någon minut tidig morgon eller sen kväll ) Denna vecka i princip störtregn varje dag. Väl organiserat. Flög med en full Airbus med turkiska Freebird. Fyra eller fem bussar mötte upp. Körde med olika intervaller till samma eller olika hotell och samma resmål hela veckan. Bra logistik. Bra boende och i huvudsak bra mat. Men kanske inte de mest glada och serviceinriktade människor vi mötte. Men busschauffören hade alltid plommonbrännvin och vatten. På det hela taget 4 av 5 stjärnor. Dock fick vi utstå/uppleva tre " studiebesök" som sades delsponsra vår resa. Resten Erdogan?

En mattgrossist. Föreläsning och oljiga försäljare. Som att vara instängda i en bunker. Man fick leta sig fram efter utgången. De var inte utmärkta. En matta som jag trodde kostade 6000 kostade 60000. Men givetvis stor prutmån.

En juvelbunker. Samma sak. Föreläsning. Flådiga försäljare som ville bjuda på vin, gärna i små rum. Svårt att hitta utgång. Astronomiska summor. Svårt att jämföra priser. Men givetvis stor prutmån.

Så skinngrossist. Samma sak. Catwalk med unga modeller en trevlig manlig, äldre modell. Det var verkligen fina saker. Smarta försäljare. Som hängde efter en. Såg ej utgången. Det visade sig att en jacka där utgångspriset var 23000 kunde gå får 7000. Några handlade. Det var verkligen snygga och fina saker.

Men, en fantastisk resa. Och så många vackra platser. Och välorganiserat. Hustrun och jag var yngst. Fasade för denna sorts kollektiva utmaningar.

Men vi var ju svenskar. Bussen gick aldrig senare än 8.15 på morgonen. Och alla var i så god tid att bussen kunde köra någon minut innan utsatt tid.

Åkte med viss ångest/bävan/dåligt samvete med tanke på mammas hälsotillstånd. Men hon var knappt medveten om att vi var borta en vecka.

Förrförra veckan få åtaganden och en del tid hos mamma. Rotary, FN-dagen, diverse möten en fin konsert med "Dire Straits" på konserthuset.

Lite bilder innan jag beskriver hur illa Sverige fungerar.

Katt på spaning efter häger vid Växjösjön.


Gitarr och bas. Från Dire Straits. Jäkla bra konsert. Tack Calle Geijer för att du tog med mig.

Pål Börjesson. Professor i energiteknik, ledamot av Södras styrelse och skogsbonde. Pratade på Rotary om varför vi behöver biodrivmedel.

( Tycker att Greta kan flyga som vanligt folk någon gång i stället för att hitta egen, exklusiv gräddfil som någon annan? betalar )

Från veterandagen/FN-dagen i domkyrkan. Ett av mina sämre tal. För fort, sa en dam vid utgången. Och det är jag tacksam för. Behöver skärpa mig.

Vet inte hur många vackra städer runt jorden jag haft förmånen att besöka. Dubrovnik slår nog Florens. Men det går inte att jämföra. Idag bor det bara kanske 1000 personer i gamla staden mot 5000 bara för några år sedan... Vilken vacker stad. Och vid havet.

Som att vandra i den dröm.


Staden Ston, centrum för saltutvinning. Salt var den tidens guld. Den längsta stadsmuren efter den Kinesiska muren...

I Bosnien. Meduhorje. Här uppenbarade sig Jungfru Maria och den lilla staden är en av den katolska världens mest besöka städer. Nr 10 tror jag !? Min mexikanska sol.

Symboliskt. Den återuppbyggda bron i Mostar. Mandomsprovet för killar är att hoppa i floden. Här sitter en av de professionella " hopparna" och spelar vad de nu är!?

Denna intakta bron var prototypen till den bro som bombades och är således Mostars äldsta bro.

Varför delades det fina Jugoslavien!? Nu vill alla dessa  nya länder förenas i EU!!?? Konstigt. Och Montenegro som inte ens är medlem har Euro som valuta. Men alla dessa tre länder vi besökte tar de flesta valutor!

Kotor? En av de vackraste städerna i Montenegro. Inne i Balkans enda fjord. På en vecka kan de ha tio gigantiska kryssningsfartyg. 


Ballerinan i Budva som gick ett öde till mötes. Annan vacker stad i Montenegro. Ryssar köper egendonmar i parti och minut. Och turkar tar över affärer. Och arabstater bygger moskéer. Noterar när vi varit borta att Leif Östling säger vad många av oss tänker.

Ön Sveti Stefan i Montenegro. Sägs att Madonna har hus där.

Konstgjord ö som tog 200 år att anlägga med litet kapell. Utanför Kotor.

Lilla hustrun och jag på en utflyktsbåt.

Hem i går kväll Allt gick som en dans hela veckan. Till Kastrup. Bron stängd hela helgen för tåg. Köade en och en hav timme till buss som gick till Hyllie. Ingen info om tåg till Växjö. Det gick inga!! Ingen info. På hustruns inrådan tog vi första tåget till Malmö C. Därifrån gick tågen mot Kalmar/Karskorona. Ingen info på operatörers hemsida. Och alla stackars utländska turister? Kaos, köer och ingen info. Det enda positiva var passkontrollen på vår buss. Det trodde jag inte. En del knorrade och jag sa högt. Det är jättebra att man kolar vilka som kommer in i landet!! Folk vände sig om och tittade på mig.

Nästan en timme på gränsen mellan Kroatien och Bosnien trots att det bara var två bussar före oss.

Sverige är kass på information kring havererad infrastruktur.

Tvätt, runt sjöarna, hämta mamma på middag och blomma till "granntanten" som tagit in vår post.

Veckan som kommer. Lite möten, många besök hos mamma. Nästa helg i Stockholm för diverse aktiviteter. Barockt. Tåget dyrast, sedan flyget och billigast att köra vår snåla Kia Niro hybrid.

Växjö 20191103

Bo Frank