lördag 2 februari 2019

Vecka 5 - Mello, absolut nej tack

En alldeles för lugn vecka. Karl-dagen inledde veckan. Inte nån som grattade mig. Men jag grattade både sonen Carl Jacob och Kungen och hissade flaggan för oss alla tre. På jobbet. Lite omflyttningar i korridoren på gång. Ledig kväll. Gjorde världens enklaste fisk. Klart på 10 minuter. Koljafiléer i grädde och ansjovisspad i ugnen med lite purjolök.
Tisdag. Morgonmöte som vanligt i på Annas rum. Vi brukar vara mellan 6 - 10 glada moderater. Tog promenad runt sjön. Med mamma på lunch på Lagerlunden. Ett lite hemligt företagsbesök. Var på kvällen och såg The Favourites. Kan starkt rekommenderas. Se också Emma Stone på nätet tillsammans med Paul McCartney.
Onsdag. Förmiddagen hos V-plast i Väckelsång. Blir som alltid så imponerad av dessa entreprenörer och företagare. De jobbar med återvunnen plast. Kommer att skriva mera om detta framledes. Skandal att bara en bråkdel av plasten återvinns.
Torsdag. JLT:s grundare höll föredrag på Rotary. Man bugar för dessa snillen som gör det ingen annat tänkt och som fullföljer en innovation till produktion. Till jobbet. Fast ärligt talat inte många knop där. Tillbringade sen eftermiddag och kväll på Byggmästareföreningens årsmöte på PM. Höll föredrag om Växjö tillsammans med stjärnan Kristina Thorvaldsson. Beundrar också dessa byggare. Och i Växjö byggs det.
Fredag. Hos Maria och klippte mig fin för dagens övning. Lunch med god vän. Schnitzel hos Pappa Abdu på Norremark. Fullt av folk. Det finns några som bara åker runt och äter Schnitzel varje dag på olika ställen. Bra, rejäl och bastant mat här. Hem och bytte till finstassen. Universitetets årshögtid på Konserthuset med traditionell efterföljande middag på Hus M på Campus. Högtidligt. Doktorer promoverades, professorer installerades, priser och stipendier delades ut. Fin dans och PER TENGSTRAND SPELADE CHOPIN!

Intåget för hela processionen.

Rektor Aronsson tågar in. Bakom honom den förträfflige f d biskopen Jan Olof Johansson. En person jag håller väldigt högt.

Halsbrytande akrobatik utan skyddsnät.

Lilla mexikanska solen och jag själv på väg in till middagen.


Bubbel, mingel och god middag på Campus. Däremot var den sedvanliga dansens till rockigt liveband bortplockat. Men mer Per Tengstrand och Cirkus Cirkör. Nästan så att man kunde tro att jag varit inblandad i alla tal manus denna dag. Ohämmat skryt med hembygden, smålänningarnas förträfflighet i alla avseenden och konstaterande av att smålänningar är ett folkslag bättre än andra. Allt detta är ju sant,  annars skulle inte alla dessa lärda människor berätta om detta. Nå, sammantaget en trevlig kväll.
Politik i veckan som gått. M har uppenbart svårt att hitta en ny position. Sitter Ulf K som så många andra företrädare och partiledare i ett elfenbenstorn med folk som inte vågar förmedla intryck från fotfolket? Anser att s k senior rådgivare bör ha fyllt 40, 50, 60 eller 70!

Och utan kompisar mer än en allt populärare Ebba. Löfvén och Lööf har navigerat skickligt. Men det kan slå tillbaka. Den fråga som kommer att förfölja m under hela mandatperioden är förhållningssättet till sd. Sd har börjat tvätta bort anti-EU populismen. Man borde tvätta bort anti-Nato också.

En politiker jag alltid haft svårt för är Ylva Johansson. Som skolminister knallade hon runt barfota i de lärda salongerna. Högt signalvärde om en skola med ordning och reda. Konfrontatiorisk och ständigt småljugande. Slakten på Arbetsförmedlingen skyller hon på att budgeten m och kd röstats igenom. På frågan om hon vill skjuta till mer pengar för att motverka detta blev svaret nej.

Den nya statliga myndigheten i Växjö, MUCF, skall enligt domstol fortsätta betala bidrag till muslimer. Vart är Sverige på väg! Antisemitism, unken kvinnosyn och homofobi skall inte betalas med skattemedel, skriver Expressen idag.

Åsa Karlsson Björkmarker är glädjande nog tillbaka på den politiska banan. På icke valbar plats på EU-listan. Åsa är sin vana trogen och talar om vad hon är emot. Det hade varit mer intressant att höra vad hon skulle vilja göra i EU än att bara emot allt som är till höger. Eftersom Åsa kan mer om klimat och miljöfrågor än alla andra som står före henne på listan borde väl det vara bra profilfråga. Eller att EU skall vara öppet för att politiker skall redovisa arvoden och kontakter med lobbyister. Detta kommer att vara avgörande för vilket parti jag skall rösta för - det och klimatfrågan. Inte alls säkert att jag röstar m.

Stora rubriker om äldreomsorgen i Växjö. Och för den som inte är ansvarig för att välfärden ytterst handlar om ordning och reda i ekonomin så är det alltid lätt att gå emot förändringar. Visste ni att Växjö som är en mindre stad än Helsingborg har 200 fler platser på s k särskilda boenden. Det som gör politiken lite smutsig är när man till 100% vet att oppositionen skulle göra exakt samma sak om man hade ansvaret. Jag var ansvarig för Växjö mitt under värsta krisen i början på 90-talet. På den tiden var t o m oppositionen med och ta ansvar och minskade budgeten med 10%. Nu handlar det inte om minskningar ens, utan om lägre utökningstakt. Ulfs Hedins problem som politiker är väl att han är lite för ärlig! Men är det fel?

Moderater på stan idag igen. Glädjande nog några vänsterpartister ute också. Folk noterar vilka som syns förjämnan och vilka som visar sig några veckor innan valet vart fjärde år.

Vi körde med blåbärssoppa idag.Sofia bjuder Erling på blåbärssoppa. Erling är en tusenkonstnär i kommunen som bl a basar för bilpolen, cykelpolen och en del annat.

Växjöborna är fantastiska.

Från min avsändarmejladress. The Love you take is equal to the Love you make.


Slappar framför vinterstudion. Pernilla Wiberg är min favoritexpertkommentator. Glad, egen och personlig med trevlig röst.

Hustrun förlupen till Lund. Färdig, egenhändigt makad, svensk,  hel rostbiff att sätta i ugnen på låg värme. Liten middagsbjudning.

Ser fram emot nästa vecka. Bl a ett snabbt besök till Paris. Inte fy skam att få medverka på ett litet seminarium på rådhuset. Hotel De Ville, på franska.

Veckans bästa nyhet var väl ändå, på årsdagen av Beatles takkonsert, att Paul&Ringo, Yoko Ono och Olivia Harrison gett klartecken till en nyinspelning av denna film, Let it be, med osett material mm eller vad det nu kan vara. Någon demonregissör som jag glömt bort namnet på. Och säkert Giles Martin som fixar ljud.

Trevlig helg, världens bästa folkslag! Ni Växjöbor.

PS Tack för spridningen av Manifest för Sverige! DS

PS Mello, nej tack. Handlar mera om PK, kroppsfixering och billiga skämt än om musik. DS


Bo Frank
Växjö 20190202