söndag 2 september 2018

S k Public Service. I mästarnas fotspår. Och mordet.

Konstigt. Så fort någon antyder att Public Service är vänstervridet, som det varit i decennier, så blir det fel på den som kritiserar detta i stället för att gå till botten med om det är sant eller inte. Typiskt Sverige. Inte ens s k Public Service kan väl stå över allting annat. Och pk politiker biter hellre ihop än att ta debatten. Har det t ex bland flera hundra sommarpratare funnits någon som starkt förknippats med m? Eller med kd? Eller hemska tanke,  med sd?

Långlördag i Stockholm. Med sonen. Stockholm är ljusår efter Växjö i en del. Vi murade igen våra sopnedkast för decennier sedan.  
Började med loppis på Norrtullsgatan. Än värre skräp än i Växjö. Så gatan rakt fram och till Drottninggatan 85. Mitt kanske sjunde besök. Där mästaren levde sina sista år. Guidning, men fann mig mer påläst än guiden. Ville dock inte genera honom. Händer också i Liverpool och lite varstans. Lätt renoverat. Lägenheten. Tänk att denna, på slutet välsituerade man, levde i en liten trea. Men med modernitet som toa, el och dusch. Och krånglande fjärrvärme. Mästarens intakta skrivbord.
Där satt han. Författaren, språkvetaren, kemisten, musikern, målaren, fotografen. TUSENKONSTNÄREN.

Rask vandring till Fotografiska. Konstigt med muséer som har öppet till ett på natten. Otroliga utställningar. Knökfullt. Trodde att Linda och Mary McCartneys utställning skulle vara större. Kanske lite besviken.
Promenad igen. Hela vägen tillbaka. Öl på Norra Bantorget. Hyresgästföreningen hade en fruktansvärd musikfestival som bara visar att de har för gott om pengar. Tvångsfinansierade av bostadsbolag. Och hjälper s i valet.

Till Strindbergs intima teater för en otrolig pjäs om Bergmans skapande. Bland det bästa jag sett. Är så inne i Bergman och Strindberg så att jag knappt vet vad som är vad eller vem som är vem. Tänk att få bo i Stockholm och få ta del av utbudet.

Affisch på pjäs.


Stackars sonen fick en tvångsmässig kulturdos som man som förälder är skyldig att ge.Var sent på en vietnamesisk krog på Odengatan. Obligatoriskt kortspel sent, sent.

Körde tidigt, tidigt till Växjö.

Nu är det valrörelse för hela slanten. Tre eller fyra kampanjer i morgon. Och dörrknackning. Skall kampanja hela dagen och på kvällen utanför Myresjöhus Arena.

Fick bekräftat det jag trodde av God Morgon världen. Mordet i Jönköping. Kanske ett av de värsta på länge. Mord  som tidsfördriv på en värnlös tiggare. Skrev också om detta i förra inlägget. Och  politiken reflexmässigt på företeelser i USA. Men i Sverige? Hur mår Sverige?

Det vi vet. Efter några år är förövaren/förövarna ute igen.


Bo Frank

Växjö 20180902