onsdag 29 augusti 2018

Fake news i Växjö - Jag var före Jimmie

SmP och några andra berömmer sig av att försöka ge alla partier lika utrymme! Är detta rätt om det i verkligheten är så att några partier dominerar politisk agenda, flest aktiva politiker, antalet valarbetare, aktiviteter, utspel, öppethållande  i valstugor, antal affischer etc. Just detta skildras på olika sätt i länets kommuner. Med vilken moralisk rätt skall man inte skildra verkligheten? SmP skildrar det man vill skildra, inte det som nödvändigtvis sker. Vet på förhand sedan 45 år hur reportagen vinklas ( foto och presentation ) om jag vet vem som skriver. Kan t o m gissa mig till rubrik med stor träffsäkerhet. Inland rubriker som inte har stöd i texten.

Den knallröda tidigare  s k Älmhults redaktionen bara för att ta ett exempel.

Och Lessebo genom åren. När kommunalrådet gjort nåt, alltid stora bilder. Sällan i Växjö oavsett majoritet. I Alvesta under lång tid megafoner för c. Alla inblandade vet detta. ( När jag började som rekordung politiker för m fick jag för mycket utrymme - kanske lite det som spökar - eftersom jag dessutom är bättre idag )

SmP:s f ö hedervärdige chefredaktör skrev för en tid sedan att m var överrepresenterade i reportage I Växjö! Oklart under vilken tid. Är det f ö konstigare än att det Göteborgs universitet skriver att statsministern och s är kraftigt över repr på riksplanet!? Statsministern skall väl ha hyfsat stort utrymme.

Det som ständigt spökar för min del är att Göteborgs universitet konstaterar år efter år att ca 70% av alla journalister är s, v och mp.

Jimmie Å konstaterar med all rätt att delar av Public Service är rena socialistmegafoner. Har skrivit om detta innan JÅ började i politiken. Och självaste Jannes Josefsson talade om detta i förra årets Sommar.

Hur bedömer jag media i vårt län idag. Det har ni redan läst. Dock Radio Kronoberg rätt. Föredöme för s k Public service. Sedan åtminstone åtta år tillbaka. Smålänningen OK. SmP mycket beroende på reporter. Men klarar inte att spegla det som sker utan kvotering. Skall utveckla detta efter valet för att få med allt. Prel bedömning är att SmP kanske är tillbaka på samma godtagbara nivå som valet 1991. Har mest " bevis" i landet. 20 pärmar med klipp som min far sparade mellan 1973 till 2012. Således, SmP rätt ok förutom kvoteringstänkandet mellan partierna. Kommer ihåg hur ett f d kommunalråd s i Växjö kom in till mig och sa. Nu har de ringt och ville att jag skulle tala om att jag inte håller med dig.

F ö. Konkurrensen mellan media och nätet är bra och dåligt. Nättrollen och allehanda knäppgökar kan ta över!?

För första gången spelar inte media lokalt, hitintills, antalet kandidater, ålder, kön och bakgrund. Varför? Dock inkomst på riksdagsvalsedlar.  Och där framställs det som bra ju mindre inkomst/framgångsrik man är och om man är utlandsfödd!? Unikt för tvärtom-Sverige.

Försöker jag hålla god min. Trots att SmP under mitt sista år som kommunalråd vägrade publicera inlägg mot dåvarande rikspolischef och inrikesminister. De är dock borta. Och jag är kvar.

I em. Mycket klokt folk som besökte valstugan. Förutom en man med sd- märke som ville påtala att CIA och FBI låg bakom 7/11.

Bo Frank
Växjö 20180829