onsdag 20 juni 2018

Midsommar snart

Trots klimatförändringar ser midsommarvädret ut att vara stabilt dåligt precis som vanligt. Men det ändrar inget. Håller mitt traditionsenliga midsommartal i Evedal och drar sedan ner till Blekinge.
Kommer nog att kåsera utifrån boken Smålänningar - världens mest framgångsrika folk.

Sill, nubbe, grillat, jordgubbstårta, nattamat. Kanske för sista gången midsommar i huset i Blekinge.

Veckan efter midsommar. Moderat kampanj. Det har vi hela sommaren. Indelade i grupper. Har en del att läsa ifatt också. Bara skönlitterärt. Läser aldrig böcker om politik. Håller nu på med Göran Häggs Strindbergsbiografi.

Har ägnat tre dagar åt en f d kinesisk vänstudent med mor som besökt oss. Köpenhamn, Växjö, Stockholm, Helsingfors och så tillbaka. Xue har förmånen att jobba på ett tjeckiskt företag i Kina och har hela 9 dagars semester varje år. Och max 5 sjukdagar. Kvinnor pensioneras med ca halva lönen vid 50 års ålder och män vid 55. Vi pratade mycket om alla olikheter och likheter. De är stolta över att all infrastruktur funkar och är modern. Och inga strejker!!! Så kan man se det. F ö får de en känsla av ensamhetsskräck i vår del av världen. Var är alla människor undrar de?Sitter nu på Regionfullmäktige. Lång dags färd mot natt.......


Lyssnar mycket på radio. Hörde reportage om hur studenter från Bangladesh som sliter dag och natt för att klara sina universitetskostnader. Tycker synd om dessa studenter. Och är samtidigt förbluffad hur både dessa och en del svenska studenter kan klara heltidsstudier och heltidsjobb. Vår kinesiska student läte matte heltid och hade tre lektioner i veckan. Dessa utländska studenter som lyckas få jobb sliter också med diverse myndighetstillstånd. Det är lättare att komma till Sverige att leva på bidrag än att få tillstånd att arbete.

När jag botaniserar i Jan Thörnqvists bok om smålänningar hittar jag dock ett citat från Tegnér som går emot strömmen av alla epitet om smålänningar - ett citat jag missat.

" Smålänningar är ett sniket, trolöst och ärelöst släkte som är för snålt för att vara glatt och för fattigt för att vara ärlig ".


Mera.

"All bildning står på ofri grund till slutet, blott barbariet var en gång fosterländskt"

" Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta "

"Striden prövar klingan och nöden vännen"

" Vackra översättningar, liksom vackra fruar, äro icke just alltid de trognaste"


Den 29 juni har jag min Sommarspaning i SmP. Tacksam för det. Har fått stor uppskattning för tidigare alster. En gång hittade jag på en kärlekshistoria från en bild som är det mest midsomriga som
finns. Midsommardans av Anders Zorn. Dalarna är nog mer midsommarsvenskt än någon annan del av Sverige, trots allt. Sverige. Zorn, Carl Larsson, Strindberg, Bergman......

Goggla gärna på Zorns bild. Bara tillkomsten är en saga i sig.


Trevlig Midsommar!


Bo Frank
Växjö 20180620