söndag 29 oktober 2017

På diplomfest för jurister och några uppriktiga och osvenska kommentarer

Åkte med Guds hjälp till Uppsala i fredags kväll. Gillar inte längre att köra när det är mörkt. Kom till hotellet lagom till slutet på s k räkfrossa. Min mor allra piggast. Gott med vitt vin efter 54 mil i ett sträck! Lördag!


Promenad på stan i lätt duggregn. Försökte hitta ny kostym. Men allt nu är ju slim fit, byxorna slutar nedanför knäna och kavajen slutar mitt på rumpan. Hemsk mode. Får väl åka till Garment i Karlshamn. Efter lunch,  till den vackra universitetsaulan på Uppsala universitet. 140 juristdiplomander med släkt och vänner. Högtidligt. Underbart att se alla dessa begåvade och vackra ungdomar. Som verkligen slitit för att passera nålsögat. Sonen och flickvännen tillhörde de lyckliga. Några mycket bra tal och några mediokra och på ren svenska, helt kass. Fin ceremoni. Den skönsjungande kören sänktes av att de var klädda för trädgårdsarbete. Svenskt mingel. Fruktspett och cider. På motsvarande ceremoni i Köpenhamn för ett år sedan, vin och snittar. Man kan motivera båda synsätten.


Vi, de närmaste, laddade för festen. Mamma, hustrun och Suzanne,  Jacobs fantastiska mamma! Saras närmaste!  Fin middag på Stockholms nation. Bubbel och tre-rätters med snaps och avec och goda viner. Underbara juristsnapsvisor. En del spirituella tal. Förbaskat trevligt. Vårt "gäng" bytte bordsplacering så vi fick tala med varandra. Festen höll på till 3! När jag och hustrun ville gå strax innan tolv tycker min mamma att vi kunde stanna lite till. Mamma gått till frissan och köpt ännu en ny klänning innan vi åkte hemmifrån!!!
Söndag. Lite seg. Frossade i morontidningar. Ryssar hackar svenska ID- identiteter. Ryska diplomater fortsätter sedan decennier att parkera på handikapp platser och övergångsställen. Ryska kvinnor tycker synd om snuskgubben/filmgubben i LA. Ryssland är ett skurkland,  styrs av skurkar.


Arvet efter Reinfeldts öppna ditt hjärta. Attacker mot polisstationer, skjutningar mot polisers/åklagares  hem och familjer,  ungdomsgäng som sätter skräck i bostadsområden. Nedrustad polis. Och låtaspolisen som är högste chef  för polisen är själv förermål för brottsutredning. Sverige av idag är ingen rättsstat. Tandlösa myndigheter urholkar rättsaten. Varje gång regeringen, oavsett partifärg, vill skärpa straffen, svarar juridiken med att döma mildare och mildare. Apropå jurister. Nästan varje gång man läser om brott vill åklagaren att den åtalade skall utvisas efter ev straff. Detta sker sällan i praktiken genom diverse juridiska finesser. Alla alsylsökande som begår brott borde sättas på vändande plan.
Läser att Kjell Olof Feldt pratar om 100 000 personer som gått under jorden i Sverige. Och att han tror att det kan bli borgerlig seger i nästa val. Men varför skall det bli det om man inte har ändrat sig i diverse frågor. Tycker att m skall sluta dissa mp. Kan sossar strama upp flyktingpolitiken med mp borde väl alliansen kunna göra det.  Om inte det finns något svagt kort i alliansen!?  Tror dock att i vart fall m har skärp till sig. Och kan bli att parti att lita på igen. Jag litar på nya m eller m Classic som det väl är nu!
Körde hem i dagsljus. Paus denna gång. På ett Gyllene Uttern i hård blåst. Välbehållna hemma. Slut på nobisdressingen på Coop. Skall göra en enkel lax, pasta och broccoli till min lilla sol ikväll. Tar i morgon bitti tåget till Linköping för att prata Agenda 2030. Full vecka. Men helt utan engagemang nästa lördag.


Bilder. Sonen och flickvännen. Dotter och pojkvän. Lilla solen och min mamma. Och lilla frun och jag själv.


Kom förresen att tänka på Johan Hakelius krönika i Aftonbladet om kvinnokränkningar i Sverige. Förklaringen är  vår konsensusmentalitet. Att inte ställa till med nåt när man ser nåt fel. Det svenska sopa under mattan. Som min hustru alltid pratar om. Vi är konflikträdda. Och då vinner den " starke". Hustrun och Hakelius förklarar samma sak på olika sätt. Min hustru säger att hon aldrig i arbetslivet i Mexico, VD-sekreterare, banktjänsteman, universitetslärare, säljare och annat aldrig råkat ut för kränkning på jobbet. I Mexico av alla länder.  Annorlunda på buss och tunnelbana. Både i Mexico och Sverige.
Bo Frank
Växjö 20171029