tisdag 4 juli 2017

Stilla dagar i Växjö

Hustruns barnbarn hos oss. Två och fem år. Välartade flickor. Äter alla mat. Som när mamma var på middag igår. Toast till förrätt. Så lax, räkor, grönsaker och potatis. Jordgubbar med glass. Och så Breton med brie. Barnen pratar spanska, albanska och svenska. De vet vem som är vem i Beatles. När flickorna vill berätta hemligheter kör de på albanska. Jag kommer ihåg när jag på stenåldern var ordförande i skolstyrelsen och ville trycka ner engelskaundervisningen en årskurs. Lärarfack och pedagoger sa att det vara menligt för barnen. Sedan dess har jag har svårt för en hel del s k pedagogisk expertis. De röda stjärnpedagogerna knäckte svensk skola. Läxläsning skulle förbjudas. Det skulle öka klasklyftorna. Alla skulle snarare lära sig lika lite. Och dessa jäkla grupparbeten som gjorde att minst hälften av eleverna åkte snålskjuts på den andra hälften. Och att eleverna skall vara med och utforma undervisningen. Skolan har överlevt p g a duktiga lärare som har undervisat som lärare skall göra.


Fina oaser för lek i Växjö för barn. Dock mycket påtända människor på stan. Och givetvis inte en polis. 80% av de gängrelaterade morden klaras inte upp enligt polisens siffror. För några år sedan var siffran 20%. Man kan lätt komma till slutsatsen polisen av resursbrist och annat inte lägger krut på denna typ av mord. Och ingen människa förväntar sig idag att ett inbrott skall klaras upp. Jag säger det igen. Europas högsta invandring i kombination med en nedmonterad polisorganisation är ingen bra kombinaton. Inte ens sd pratar i klartext. Och de politiska flosklerna avlöser varandra i Almedalen. Man tycker att klyftorna är stora i världens mest inkomstjämlika land. Jag anser att klyftorna är för små mellan bidrag och låga löner. I Almedalen sätter sd agendan då näst intill alla partier tävlar om avståndstagande från sd. Vad händer om sd skriver av alliansens program och blir 30%? Hur förhåller man sig då till sd. Sverige styrs f n genom samverkan med ett f d kommunistparti. Men det stör uppenbarligen inte vänstermedia.


Växjö har blivit en sommarstad. Kommunen har gjort sitt med ett stort kulturutbud. Och ibland är det kul att bara prata med någon utländsk turist och höra vad de säger om stan.


S k utköpta chefer är nåt media gillar. Lika mycket som att med jämna mellanrum gotta sig i folk med höga inkomster. Ibland kan det vara så att det skulle kosta mer att inte göra sig av med någon som inte fungerar på sitt jobb. Och liksom alla snyftreportage där någon som anser sig ha blivit fel behandlad av en offentlig arbetsgivare så kan inte arbetsgivaren av etiska skäl tala om i klartext vad det är som inte funkar. Och därför är det lätt att ta parti för den som anser sig felaktigt behandlad även om denne är en jubelidiot som är ett sänke för en hel personalgrupp!


På Linnéuniversitetet har man en traditon att klaga på alla rektorer. Och nu klagar man innan ens rektorn har formellt utnämnts av regeringen. En del har för lite att göra!
Idag. Vara med barnen. Hade dem med på jobbet igår. Faktiskt fullt i postfacket. Har ett möte på Almi i dag. I morgon är det dags att hänga på sig borgmästarkedjan. Bankett för alla fotbollsungdomar och ledare i Sister City Soccer Cup. Jag var med och startade detta utbyte. Skall hålla kort tal i morgon.
Lider lite psykiskt av skitväder och ogillar speciellt blåst. Men man får ta det som en man. Vilket betyder att man inte kan ta det.


Snart vaknar flickorna och sjunger She loves you, yeah, yeah, yeah....
Bo Frank
Växjö 20170704