söndag 5 februari 2017

Vulgarisering av det offentliga språket - håll tyst och sitt still i båten!

Det är vardagsmat att elever använder ord som hora och fuck you i skolan.  Och skolan är ju på sitt sätt en spegel av samhället. I vuxenvärlden används ett språkbruk som inte fanns för några decennier sedan. Det var otänkbart för bara några år sedan att fuck och motherfuckers är epitet som förekommer på bästa sändningstid när familjer bänkat sig för att se Mello. " Det är asballt att svära", säger en av programledarna i en tidning! Det är med blandade känslor jag är med och hälsar välkommen till Public Service i Växjö. Jag är allergisk mot vulgaritet, obscena ord och uttryck. I SmP kunde man i lördags se en annons för någon sorts s k stå upp. "Jag är Gud, en standupshow där alla får ligga med alla". Det kan också konstateras att det inte vore möjligt i vårt land om " Gud " byttes ut mot en profet från en annan religion. Ansvarig utgivare hade dessutom trycket på censurknappen. Listan kan göras lång på hur språket i det offentliga rummet har gått i en vulgär riktning.  Är detta en nödvändig konsekvens av den frihet vi har i vårt land? Jag har av lite olika skäl aldrig sett en enda s k ståupp. Inte av moraliska eller etiska skäl. Utan för att det inte roar mig. Erkännes att jag kan ha missat någon sådan seans som varit bra.


Det har gått inflation i orden. Vem är inte kränkt? Eller mobbad?  Det som är elände i Sverige blir inte ens en notis i en tidning i de länder där elände exiterar. Den som hävdat att Sverige haft för stor invandring har snabbt som ögat fått en rasiststämpel på sig. I radion för någon vecka sedan såg polisen allvarligt på
att livbojar kastats i sjön. Hur ser man då på mord och rån? Och att detta som händer varje vecka kunde bli en förstanyhet är en annan paradox.  Även vi politiker är snabba till att ta till stora ord för sådant som kanske inte är så stort egentligen. Har förmodligen också själv gjort mig skyldig till detta. Och skall försöka skärpa mig.
Det är inte så märkligt egentligen att det finns ett oacceptabelt språkbruk i skolan. Men det kan inte ligga på skolan att uppfostra barn. Skolans uppgift måste vara bildning. Och bildning är så mycket mer än kunskaper.


En fröjd att lyssna till Johan Norberg i God morgon världen. Jag gjorde en annan iakttagelse med anledning av hans krönika. Media har ju till bara för något år sedan gillat att uppmärksamma extremvänstern som ordnat upplopp mot frihandel och globalisering. De har tillerkänts någon sorts moralisk dimension som om globalisering vore något skaldligt. Nu efter Brexit, Putins, Trump och le Pens framfart så framställs det plötsligt som om det bara är idioter och högerextrema som är emot
frihandel och globalisering. Och var tog extremvänsterns globaliseringskritik vägen?


Protektionisterna tror dessutom bara på utbyte och handel med andra länder som styrs av nationalister och protektionister. Också en paradox.


Finns inger värre än f d moderata ministrar - vare sig de var lyckade eller misslyckade - som talar om för partiledningen vad den skall göra!
Bo Frank
Växjö 20170205