onsdag 12 augusti 2015

Att svära i kyrkan

Snart börjar skolan. I Sverige är vi trots allt ganska nöjda med skolan oavsett resultaten. Vi gillar de skolor som är nära, men de lite längre bort är säkert sämre! Och de flesta rektorer och lärare sliter och jobbar. Så också i Växjö.

Det är dock viktigt att tränga in i skoldebatten på ett djupare plan utan ideologiska skygglappar. Singapore, Japan, Syd-Korea och Finland.  Ligger i topp. Där bestämmer lärarna, föräldrarna backar upp skolan och eleverna läser läxor och pluggar hårt. Inte keps på och mobiler som stör. Man har fler skoldagar.
Finland ligger nära granne med Sverige. Hur kan det bli så olika? Finland har nästan noll i flyktingmottagande. Inga friskolor och definitivt inga skolor som bygger på religiös grund. Man har ingen officiella ranking av skolor. Elever är elever. De är inte kunder där man kan flytta runt hursomhelst om inte betygen blir de rätta.
I Finland är partierna överens om skolan. Och anslagen till skolan lägre än i Sverige. De lärare som finns har dock högre status och mer betalt.

I Sverige är skolan värsta tvisteämne. De finns de som tror att snillrika kundvalmodeller och en uppsjö av friskolor löser problemen. Eller att man kommer någon vart utan att jobba för det. Alla partier i Sverige måste lämna välkända ideologiska värderingar. Den interna omprövningens tid är kommen om inte vi skall fortsätta i slapphetens svarta slukhål.

Bo Frank
Växjö 20150812