lördag 20 december 2014

Sex timmars promenad - sd föredöme?

Vi har gympaskor, enkla T-shirts och jeans. En valrörelse ger gott om tröjor. Bara en enda av tiotusentals människor vi passerade idag kände igen Nya m. Tog T-banan från fattigkvarteren Tacuba. De första delen av tågen är för kvinnor och barn. På en dag i Mexico City ser man fler poliser än vad som finns i Sverige.
Steg av på Bella Artes. Gick till Gandhi. En stpr mediabutik. Köpte 15 Bergman-DVD, nya Beatlesböcker. Var tionde meter på gatorna kiosker som sålde Beatleskalendrar för 2015. Köptte ett antal. Beatlesprylar över allt. Indianer som sålde Beatlesbilder och bilder pressade på burkar ocj emalj.
Gick till Zócalo, som jag skildrat tidgare. Ner den lyxiga gatan Fransico I Madero.Var dessförnnan uppe på takterassen i det gamla lyxhotellet Majestic från 1937. Gick in i det finaste varuhus jag upplevt. La Casa de los Espejos. Små restauranger över allt. K-pist beväpnade vakter. Alla affärer har vakter med skottsäkra västar.
Varuhuset var inrymd i en flera hundra år gammal byggnad meed mosaik över allt. Målningar, fresker, vackra färger.

Åt så quesadillas i ett gathörn. Tog två shot med kolivaccin i Växjö. Borde klara allt utom Montezumas hämnd. Vi gick och gick. Fattar inte hur männisor klarar att leva i detta myller, med ljudnivåer som skulle få alla våra hälsovårdsinspektörer att sluta jobba av arbetsmiljöskäl. Våra bullerkrav är lika extrema som ljudnivåerna och avgaserna i Mexio City.

På T-banan hem var det t o m så trångt så att bara de blinda tiggarna och försäljarna kunde röra sig, Man sålde CD för tre kr styck, tuggummi och små elektriska prylar. I varje t-bane uppgång låg utslagna människor. En del hade ramlat ur sina uråldriga rullastolar.
En hel del demonstrationer för de mördade studenterna. En del elever utnyttjar detta till max för att skolka. Hustrun ogillar starkt presidenten. Den tidigare presidenten Calderon var väl kanske den hederligaste presidenten någonsin. Den goda avsikten att ingen president kan sitta mer än en period får motsatt effekt. De ka göra vad som helst när de är vid makten. Den största delen av alla borgmästare kontrolleras av knarkkarteller. Jag berättar ogärna vad jag sysslar med. Och ingen skulle ändå tro att min hustru inte har kommunal chaufför och tjänstebil. Eller att vem som helst kan mejla och ringa och få svar. Det är ljusår mellan våra världar.
Fast hela Balkan har det mexikanska systemet för politiker. Och svenska politiker är nog vanligaste i värdlen. Hos oss är det en synd att en framgångsrik person är politiker. Det höjer ju politikernas medelinkomst. Sd-politikerna måste vara ett ideal. Små inkomster, inte sällan utan jobb och god kunskap om rättsväsendet.

Skall idag på grillkalas hemma hos några av våra f d vänstudenter. Har full sjå att träffar alla mexikanska ungdomar som passerat revy hemma. Hoppas kunna träffa en av dessa, en ung dam som doktorerar på Ingemar Bergman och älskar Beatles!

Bo Frank
Växjö 20141220