torsdag 7 augusti 2014

Jonathan Livingstone Seagull och SmP

It was morning and the new sun sparkeld gold across the rippels of a gently sea....

Som ung totalt förläst på filosofi och idéhistoria. Läste Aristotels och Platon när jag var 15. Jag hade hår som Jimi Hendrix och var helt övertygad om att Beatles skulle frälsa världen, vilket de också gjorde.  Men det filosofiska inlägg som haft mest relevans för mig - bortsett från Burke och Disrali - var boken om fiskmåsen Jonathan Livingston Seagull som skrevs av Richard Bach på 60-talet eller om det var i början på 70-talet. Öppningsstrofen sitter fast i huvudet i denna antisocialistiska och antikollektivistiska skrift. Niel Diamond skrev en starkt suggestiv filmmusik till filmen om JLS. Musik som håller. Moderata ungdomsförbundet tog fiskmåsen som symbol på alla bilder. Per Unckel åkte land och rike runt och pratade oim  måsen. I en tid då hela Sverige höll på att bli en socdialdemokratisk enpartistat och där den som kritiserade Sovjet utmålades som en säkerhetsrisk. Jodå, så var det. Färg-TV skulle inte får säljas för att öka klassklyftorna. Och parabolantenner skulle förbjudas. Det är väl bara Nord-Korea
( jag menar inte Lessebo - även om tiden stått still där också ) När jag förbi sjön mycket tidigt denna morgon, för att dela ut lite valmaterial, så var det så mycket guld i vattnet så att jag kom att tänka på min vän, fiskmåsen Jonathan.
Denna dag, ett liv, sa farbror Melker i Vi på Saltkråkan. Vad händer idag? Valarbete hela dagen. Och kanske nåt kulturellt ikväll där man kan mingla runt lite och träffa folk.

Idag har SmP börjart sitt valarbete. Hel sida med sd och käck och fin snutt med glada sossar på bild!

Bo Frank
Växjö 20140807