måndag 6 november 2023

Now and then

 Så kom den senaste, ej sista, Beatleslåten som i huvudsak Paul och Ringo knåpat med under lång tid. Ett mästerverk. Jag anser inte, som media skriver, att det skett med AI teknik som vi har lärt oss att definiera AI. Det handlar i grunden om att bryta ut Lennons röst från en gammal demokassett. Och så lägga på nytt. Officiellt anges detta som en Lennonlåt i en version med Beatles. Ihopknåpat med mix från låtar från 1966 och framåt. Ljudavskiljningen, om jag läst rätt, har sin grund i teknik från polisen i Nya Zeeland som förfinats. Mest begripligt blir det nog om man ser Beatles officilla video som finns på nätet. Där kommer väl uppenbarligen AI in. Och gör låten och dess olika stadier nästan helt förståbar. Magiskt att se Paul och Ringo köra från en tagning ganska nyligen i tiden. 

Beatles och deras tekniker blev tidigt mästare på att mixa musik och instrument. Ja, detta var i sanning ett ljus i det mörker vi lever i. 

Oxå helt tagen av Scorseses mastodontfilm Killers of the Flower Moon, som vi såg igår. Går rakt in bland de tio bästa fimler jag sett. De Niros rollgestaltning gör honom till en mästare om han inte var det tidigare. De Niro f ö nästan jämnårig med Paul och Ringo. De kör på för fullt. 

Annars. Stillsam helg med delar av familjen i Skåne. En hel del möten denna vecka. 

Politiken i Växjö Den styrande majoriteteten satsar på mera gratis. Frukt till barnen i skolan och en massa gratisresor för barn i kollektivtrafiken. Där det offentliga skall vara starkt fallerar det, men inte till sådant som familjerna borde klara själva - där finns det pengar. M, kd och lib har idag presenterat ett bra motförslag. 

Några rosor. Som hustrun fick för en månad sedan. Lika vackra. Utan AI. Eller är det så? I alla fall inte bilden. 



Bo Frank

20231106