onsdag 4 oktober 2023

Samhället äts upp inifrån.....när det onormala blir det normala

 Börjar det bli som med klimathotet.... med gängens härjningar? Det blir så mycket att man nästan avskärmar sig och ser det som en del av det normala. Och slutar ta in. Och söker sin egen bubbla så snart det bara går. 

I Danmark beslutar man och i Sverige utreder vi. Och klart att människor blir otåliga och tappar tillit till samhällets institutioner. Kvar finns fria media. Det man gräver i idag gick inte bara för fem år sedan. Då ansågs man gå sd:s ärenden. 

Mycket talar nu för att det är mera lukrativt att infiltrera offentliga instutioner som ger bidrag för anställningar och bidrag och ersättningar inom det s k välfärdsystemet. Inte bara tvivelaktiga företag inom vård och omsorg. Och även en och annan friskola. 

En ny branch kan vara den s k avhopparverksamheten. För en tid sedan kunde man läsa i Sydsvenskan under rubriken Avhopparprogram för kriminella - en marknad utan kotroll. Om hur det kan gå till. Kommuner kan betala 3000 kronor om dagen för att en s k avhoppare skall fika och prata med en coach. Ögnade en omfattande studie från Lnu om avhopparverksamhet där en slutsats var ett evidens för  att det lyckas saknas. 

Tror dock att något måste göras. Kommuner som ger sig på detta måste göra detta i egen regi och med personer med fläckfritt förflutet. 

Tror att skolans resurser måste kraftsamlas för att få elever till skolan. Uteblivna bidrag kan vara en piska. Men det behövs både morötter och piska. Och arbetet är inte lätt. Man måste se till de länder som lyckas. 

Anser att polisen gör sitt absolut bästa med de resurser och verktyg man har. Regeringen vill göra detta i nom ramen för den snigelfart som allting tar i Sverige. Med fler verktyg för polisen.  Men vad skall man med ansiktsigenkänning till så länge det är tillåtet att maskera sig på offentlig plats? Tror att åtgärdslistan kommer att öka. Och att kulturedaktioner och advokatsamfund kommer att protestera i vanlig ordning. 

Ett annat tecken i tiden är att den nu också sker sprängningar i villaområden. Få gängledare kör omkring i risga bilar med nummerplåtar från Balkan. 

Såg filmen Jordens sång igår. En sorts meditation i den karga naturen. Palladium laddar med bra filmer hela hösten. 

Förr var det lim och annat. Nu är det lustgas. Kommunen gav polisen igår ett litet verktyg. Att kunna omhänderta lustgas. Om inte någon nitisk tjänsteman på länsstyrelsen sätter stopp detta. Lustgas som har 200 ggr med klimatpåverkan än koldioxid säljs lite överallt. Och på nätet i parti och minut. Tror att man kan baka och göra efterrätter utan lustgas.....

Ett glädjande besked är att kommunen kommer att gå med stort överskott i år. Mest den förvaltning vars chef nyligen fick sparken. Och Växjö fortsätter i toppen på klimatranking. Värre med näringslivsklimatet. Kommer väl i media framöver. 

Hade som sagt kommunstyrelsen igår. Snabba och effekiva möten, men i princip utan diskussioner nuförtiden. Det har blivit så med åren. 


Bo Frank

202310904