torsdag 4 maj 2023

Historia om kommunchef i Växjö - en fadäs

 Växjö har "bara" haft fyra kommunchefer tidigare. Har varit med om att rekrytera dem alla. Och "produkt" av vad som då bedömts vara viktigt. Tre kvinnor och en man. Två med lite partipolitisk barkgrund. Dock ej åt mitt håll. De flesta har varit bra. Och två veckopendlade. Inte optimalt. 

Växjö fick kommunchef sent. Försökte mig på detta när jag blev ordförande i kommnstyrelsen 1991. Men motståndet var kompakt från alla partier. Jag insåg att det inte gick att styra kommunen utan en kommunchef, som inte bara var kommunchef utan också chef över förvaltningscheferna. Och indirekt bolagen. När jag som ny KSO gav en av kommunstyrelsens två chefer uppdraget att samla alla chefer för genomgång blev det missämja. Vem var den viktigaste av de två? Jag gjorde mitt val och det gick hyftsat. Lite anarki i början på 90-talet. Nämnder och styrelser gjorde lite som de ville. Och skyddades av "nämndspartierna. Dvs att alla partier slöt upp mot kommunstyrelsen. Och bolagen trodde att de ägde kommunen och inte tvärtom. En jävla soppa. Fattade inte hur jag kunde navigera detta, trots allt. Och budgetdiciplinen var kass. Vissa nämnder tog sig budget genom överskridande. 

På mitten av 90-talet. Fick jag rätt. Då äntligen anställdes kommunens första kommunchef. ( Inte kommundirektör - jag är allergisk mot direktörer inom offentlig sektor) Efterhand bekämpades fienden och kommuchefen blev så småningom chef över för cheferna och indirekt även över bolagscheferna. Och budgetprocessen las om så att nämnder och styrelser inte fick äska pengar utan de fick sig pengar tilldelade. Och begreppet att begära tilläggsansdlag förbjöds. 

Med detta och en kommunchef lades grunden till en välordnad ekonomi och budgetdiciplin. Under mina år,  tre skattesänkningar och alltid överskott. Är stolt över detta. Det blev mitt arv. Och Anna Tenje förvaltade det väl. 

Nu har Växjö en ny kommunchef. Har ingen åsikt om detta eftersom jag inte varit med i processen av naturliga skäl. Dock en jäkla fadäs av kommunen att namnen på de tre s k slutkandidaterna kommit ut. Detta har inte hänt tidigare. Och detta skadar kommunens anseende. Spekulerar inte över hur det gått till, men har rätt bra insikt. Trots allt. Sen lär väl det mer formella komma fram. Lön, förmåner i övrigt. Med mera. 

Skulle kunna berätta mera i detalj om allt enligt ovan. Från 1991 och framåt, men det är väl inte artigt. 

Kommunens ekonomi. Kan klara sig. Malin har vid sin sida en oppositon som nagelfar. I första hand Pernilla T. Och ärkesocialisten Gunnar Storbjörk som håller sig kvar, liksom jag själv. Storbjörk är på sitt sätt en gentleman och ärkesnål med kommunens utgifter. 

Nu är det väl bara att önska lycka till. Märker att mitt perspektiv och erfarenhet är en tillgång. För kommunen. 

Var i förra veckan i Gbg på klimatkommunernas årsmöte. Och får fortsätta i styrelsen. Lite draghjälp av att jag var en av två som faktiskt nominerades av vår kommun. Var med om att bilda denna organisation för 100 år sen eller så. Liksom några andra europeiska miljönätverk.

Bild. I brist på annat. Snavade över detta konstverk på I 11 igår. Föreställande Vilhelm Moberg. Satt flitigt i arresten. 50 år sedan han dog.  Skall väl föreställa budkaveln från Rid i natt. Håller f ö på att återläsa Ivar Lo:s samlade verk. Geniet är nog en bok som borde vara med i en s k kanon. 



Bo Frank

20230504