Värdet av minst en gymnasieutbildning är enorm för att bidra till samhällets intäkter via jobb/skatt. Annars ofta inget jobb/bidrag.
Hela landet har rekryteringsproblem inom de flesta yrken. Efterfrågan är väl tre gånger utbudet eller nåt sånt. Den som är hel, ren och passar tider får i princip jobb. Och har gått ut gymnasit. Endast ca 37 % av utomeuropeiskt födda ungdomar går ut gymnasiet enligt Folkhälsomyndighetens hemsida. Man behöver inte vara Einstein för att förstå varför. Brist på studietradition/uppmuntran/incitament.
Kom att tänka på detta när jag nu åter började läsa en av de s k 10-talisterna. Femte gången. Hellström. Snörmakare Lekholm får en idé. Idén var att sonen skulle ta studenten. Den enda roman, min favorit framför alla, är Markurells i Wadköping. Handlingen utspelar sig en enda dag. 6 juni 1913. Uppkomlingen som med slughet och list sätter hela borgerligheten på pottan. Värdshusvärden Harald Hilding Markurell. Men allt handlar om "sonen" som till varje pris skall ta sin studentexamen. Och "fadern" lyckas. Han insåg liksom Hellström vikten av en examen. Och på den tiden var det riktig examen. Med bildning.
För en gångs skull ett riktigt fint foto. Från lilla arbetsrummet i Skåne. Lampan, blå himmel, måne i ny och nån stjärna under som jag inte vet namnet på.
Allt, allt, måste prövas utan politiska skygglappar för att ungdomar skall gå ut gymnasiet med godkända betyg. Det handlar om pojkarna? Invandrade flickor är väl rätt bra.
Glad för Tingsryd igår. Vägde upp Lakers oflyt.
Så. Fortsatt trevlig helg.
Bo Frank
20230325