fredag 3 januari 2020

Gott Nytt År Eller Inte PS

Kommer med stor säkerhet att minnas Johan Rockströms " vintertal" i P1 som kanske det viktigaste och mest angelägna tal jag någonsin hört, med bäring på vår tid och den ytterst bekymmersamma framtid vi går till mötes. Johan Rockström behöver ingen presentation. Sveriges mest ansedda miljlö- och klimatforskare. Det finns väl yrkesetik även bland klimatforskare. Denna etik medger förmodligen inte att säga att det är kört med klimatet, även om man tror det. Men det var ju det man ändå kunde läsa ut av talet även om andemeningen var att det är fem i tolv och det gäller att gripa tag om det sista halmstrået. Och konstigt att inte media brett återgett talet med diverse kommentarer.

Det är inte bara Australien som brinner. Klotet brinner. Och folket har den regering den förtjänar i Australien - en regering som förnekar människans påverkan på klimatet. En bråkdel av jordens befolkning lever i länder som tar klimathotet på allvar. Och inte ens dessa länder har lyckats vända utvecklingen. Demokrati eller diktatur spelar ingen roll. Båda styresskicken bygger på att ge människor kortsiktigt vad människor behöver i form av s k välfärd för att inte krackelera.


Om inte det sker gigantiska tekniska framsteg som kan minska utsläppen av koldioxid så är det kört. Den biologiska mångfalden kollapsar, det blir gigantiskt flyktingströmmar som kommer att leda till att vi/de som kan skapar isolerade öar där människor kan härda ut ännu en tid. Den som spanar över filosofiska betraktelser ser att det talas mycket om att kunna hantera undergången. Det talas om klimatanpassning.

Jag läste ekologi 1975.  Det är otvetydigt så att mikroklimatet i en bäck påverkas av den växtlighet som finns runt om. Och slås regnskogarna ut så är det som om ena lungan punkteras.

Politiken förmår inte. Intressant på marginalen vad som sker i Österrike med koalitionen mellan de konservativa och de gröna. Föredöme!?

Kan marknaden rädda världen? En del talar för att en del företag tänker mera långsiktigt än de politiska systemen. Kvartalskapitalismen finns i politiken idag och kanske i mindre utsträckning än företagen. Pengarna blir ju värdelösa med kollapsade ekosystem.

De som har,  köper nu biljett i första klass mot undergången.

Barnkonventionen som lag. Biskop Fredrik var så okonventionell så att han citerade denna konvention på ett julkort och i julbetraktelser. Vad innebär det? Fler juristtimmar och tolktimmar skall betalas med skattepengar och barnen kan få det sämre. Flera seriösa bedömare, bl a SvD:s ledarsida reser allvarliga frågetecken.  Barnkonventionen slår fast föräldrars rätt till religiös indoktrinering och vem kan avgöra vad som är religiös indoktrinering i Sverige? Jag pratar inte om hederliga söndagsskolor som var och en kan förstå. Där man får sig till livs allmänna och goda levnadsregler.

På Öland över nyår. Varmare och varmare för varje år. Som om naturen inte går till vila nuförtiden. Stressen ökar därmed. Härliga promenader vid havet och på Allvaret. Nu i Torekov, lång strandpromenad i blåsten. Samma stenängar som på Fårö. Man bara väntar på att se en man spela schack med döden. Det är ju det som sker nu globalt.

Man flyr till bokens värld. Och en och annan film. Parasit rekommenderas liksom The Irishman. Och Yesterday. Sitter i ett hus nära havet, utan TV, radio och annat som bara ställer till det. Behöver man mer än lite böcker, en mexikansk sol, painriche från Bröd&Sovel, ostar och lite rött.....

Någon gång i livet tänker vi ha en bostad eller åtminstone en skrubb med hela havet utanför. Hade det delvis i Blekinge, men nu är det borta.

Trots att vi har det oförskämt bra, utan några excesser, så är det svårt att koppla bort eländet på jorden. Vad hade Hans Rosling sagt idag? Eller Stephen Hawkins? Jesus eller profeten Muhammed? Eller Sor Juana Ines de la Cruz? Eller flickan ( Oraklet i Delfi) ? Är det Greta?


Frågan jag ställer mig själv är om jag kan acceptera civil olydnad för klimataktioner!?

Har funderat på det under julen. Kommit fram till att det är förståeligt men inte försvarbart. Eftersom det är kört!? Och då skulle andra liknande saker kunna försvaras för/emot andra ändamål.

Hoppas jag inte gjort dig missmodig.

Man måste ändå kunna göra vettiga saker i avvaktan på vad!?


PS Bland de mest absurda förslagen för klimatet i Sverige är att kasta 500 miljarder på s k höghastighetståg - driv av c och mp med s som svans. Dessa pengar skulle få extremt större klimateffekt på andra åtgärder. DS


Bo Frank
Torekov 20200103