fredag 30 november 2018

Vad sa oraklet? Bara DN?

Frukostvärd på Rotary. Fick idag lära mig ett och annat om racing. Racerföraren Lukas Sundahl från Växjö tog oss in i en ganska oglamourös värld. Trots Mästare i Porsche Carrera Cup och en hel del segrar i olika klasser så finns det inga pengar att tjäna om man inte når den absolut högsta nivå. Lukas berättade om passion och vardagsslit med att skruva och meka. Trevlig ung man.


Tåg till Malmö. Sydsvenska handelskammarens årliga höstmöte med efterföljande julbord. Kände igen ganska många. Fina priser delades ut till entreprenörer. Hur man lagrar förnyelsebar energi och hur man tar bort mikroplaster från toavatten.

Pernilla Johansson, chefsekonom beskrev tillväxtkartan i södra Sverige. Hyfsat bra för Växjö. Men konkurrensen är stenhård.

Så kom oraklet. Anders Borg. Om tillståndet i landet och om vad som skulle behöva göras. Tillståndet beskrevs som gott och någorlunda robust för sämre tider jämfört med många andra länder. AB dock tveksam till politikens förmåga att ta fram en långsiktig skattereform. Som borde bestå av fastighetsskatt och sänkta skatter på arbete. Och bättre skatteförmåner för utländska experter som inte väljer kanske en tredjedel av lönen och regn och rusk under årets flesta dagar. Borg uttalade också behovet av att gå mot marknadshyror kombinerat med sociala åtgärder för betalningssvaga. Och att vi måste acceptera att de tre storstäderna får vara draglok för Sverige. Och att digitaliseringen kommer att rita om vår föreställningsvärld. Och om Finland som har mindre resurser till skolan men presterar skyhögt bättre.

Det nya var bara, Inga pp! Bara en rasande fart på att beskriva läget i stort och smått.

Julbord i börshuset för ca 400 personer. Ingen blev besviken.Britta Svensson till befogat angrepp på DN idag i Expressen. Har inte läst DN på fem år, delvis av samma anledning. Men, det tillhör ju vardagen att den som blir intervjuad känner sig bli indragen i en debatt i stället för att svara på frågor. Gäller de flesta tidningar dessvärre idag!Malmö 20181129

Bo Frank