tisdag 1 maj 2018

Solen går upp i Väster - sossarna är värre än Trump PS

Min lilla mexikanska sol och jag firar 10-årig bröllopsdag idag. Då var det 26 grader och Växjö badade i sol. Domprosten, sedan biskop, Jan-Olof,  vigde oss i Domkyrkan. Linda Andersson spelade All my loving, så det dånade på stora orgeln. Enkelt. Med några goda vänner. Middag på de Lux. Sedan till Nice på bröllopsresa.....

Tio lyckliga år.


I kväll. Middag på lokal. Är på gott och ont, mest på gott, fjättrad vid oket av att vara kommunfullmäktiges ordförande. Men uppbunden när andra är ledig. Skall inte klaga, har själv velat detta. Skall hålla ihop Valborg i Linnéparken.

Slitit några dagar i Blekinge. Hustrun,  ömtålig och vacker som ett ägg från Farbegéägg, på kryckor. Vårt vackra hus som skall säljas har naturligtvis aldrig varit vackrare.

Grillar. Symfoni av fågelsång, vitsippor, röda och gula gullvivor. De sistnämnda min favoritpolitikers favoritblomma. Benjamin Disraleli. Skall nu stoppa mina Beatlesföredrag efter som jag är så trött på mig själv. Det får bli Bergman och Disraeli. Den sistnämnda förmodligen ointressant för historielösa svenskar.

Glador, vråkar, hökar. Sjöfåglar. Inga ugglor. Sädesärlor har kommit. Inga svalor. Men alltid, mina favoriter. Rödhakarna. Som fått sitt bröst färgat av en bloddroppe från Jesu kors.

Läser, läser och läser. Hustrun har äntligen upptäckt Björn Ranelid. Annars mest latinsk och att läsa om alla Agatha Christie. Vad vore livet utan SvD..

Öster. Solen går inte upp. DFF vinner. Kan ta guld? Skall peppa laget genom att bjuda på lunch innan sommaruppehållet.


Politik. Förmodligen har Ulf Kristensson det svåraste partiledarjobbet. Att balansera mellan ett centerparti som har en extrem flyktingpolitik och sd som har rätt i en del om migration,  men som är emot EU och Nato.

Jag skulle inte klara ut det. Jag skulle satsa på att få en minoritetsregering med uppgörelse fråga för fråga. Med s om flyktingpolitik. Med alliansen i det mesta. Och med mp om miljö och bistånd. Så enkelt och så svårt.

Läste att Tage G punkt skall tala på första maj. Den mest uppblåsta socialdemokraten jag träffat. Får
partivännen Mitterrand att framstå som ödmjuk. Han skriver i sina memoarer om hur han räddade världen....
1 maj är en parodi. En sekulariserad socialistiskt högtid. Socialismen är ute,  i den fria världen. Samtidigt som den fria världen saknar ett ideologiskt kitt som förenar. Sverige är på gott och ont världens mest individualistiska land.

SmP har rätt i att det slutat ovanligt många chefer i Växjö kommun. Men komplexiteten är större än vad som antyds. Per Schöldberg är i huvudsak rätt ute.

Valborg. För 100 år sedan inviges Växjös moderna brandstation. Korsningen Storgatan/Västergatan. Vi var först med näsan allt. Den första kristna församlingen. Landets första elverk som försåg gatulysena med el. I Växjö skapades det första muséet utanför Stockholm. Och den första teatern utanför Kungliga Hufvudstaden. Entreprenörskap och driv finns i Växjös gener.

Växjösjön som på sitt sätt är navet och ursprunget av Växjö. Vägsjön.

1918 var ett tungt år. Spanska sjukan drog in, svält och missväxt. Inbördeskrig i Ryssland och Finland. Men några ljusglimtar. Riksdagen fattade  beslut om kvinnlig rösträtt. Och Ingmar Bergman föddes.

Mycket god Middag på Fine Dining på 4 Krogar. Fullsmockat.


Nära till Linnéparken där jag fick hålla ihop programmet. Valborg i Växjö i år. Till slut var Linnéparken näst intill fullsatt. Växjö Manskör, Växjö Scoutkår, Blandad konfekt, Växjöskolornas musikkår OCH Meg Nömgård som höll årets vårtal och utbringade ett fyrfaldigt leve för våren.
Fackeltåg till Växjösjön. Majbålet. För att skrämma bort onda andar. Glad över att se några livs levande poliser.

Bild på Maria och Mark. Från Kultur och Fritid. Och på Meg.Gick runt sjön. Gubbvarning på mig. Nu köpt gångstavar med teleskopstativ som nu kan ge en överkropp som Tarzan. Ny glädje i gåendet. Skall köpa några till hustrun också när hon kan gå. Snygg keps John Deere.Moderat kampanj vid Växjöloppet. Säker 15 moderater deltog, några centerpartister och inga andra partier. Sossarna använder samma scen i Linnéparken som man själv röstade emot att bygga. De lär väl flytta in i kommunhuset också när det blir klart. Och ta en glass på nya trädbryggan vid Vattentorget. Man var emot också den satsningen.

1 maj är lite patetiskt. Vem är arbetare idag? Och är det arbetarna som har de lägsta inkomsterna när en snickare kan tjäna dubbelt så mycket som en bibliotekarie? Och är s k arbetare mer värda och är förmer än någon annan? Hade förmodligen själv för 100 år sedan varit en del av denna rörelse med min rebelliska ådra. Men nu? Demonstrera mot sig själva. Och glesare i tågen än på Julottan! Gör 1 maj till en arbetsdag och återinför annan dag pingst som helgdag.Många moderater sprang Växjöloppet. Den i särklass bäste är Roland Gustbée som sprang halvmaran på rekordtid.  Ca 2 timmar. Här ser du hans recept i den moderata Regiongruppens nya kokbok som skall gå till alla hushåll. Vi har recepten till en bättre hälso- och sjukvård också. Så många trevliga människor vi pratade med på vårt kampanjande idag. Växjöborna är otroliga.Mikael i tältet. Moderat löpare och etta på Regionlistan.


Testar moderaternas nya kampanjcykel.Såg vackra träd vid Smålands museum som avtecknar sig mot en Strindberghimmel.


I kväll på moderat gruppmöte. Politik för hela slanten i morgon också. På kvällen moderat kamanjmöte. Torsdag, fredag och lördag har jag hand om Nordiskt vänortsmöte i Växjö för tillresta delegater. Och lite andra föredrag som jag sticker emellan med. Tre dagar med min favoritsysselsättning. Att berätta om Växjö.

Extra glad idag. Nyhetsbrev i form av mejl från Paul McCartney.

En av de bilder jag gillar bäst på Paul är omslaget från första egna LP:n. Paul och lilla Mary. Linda tog fotot, finns också i många av hennes fotoböcker. En skiva där Paul f ö spelar alla instrument själv.

PS Läser i Aftonbladet hur Lena Melin sågar sossarnas moral vid fotknölarna. Löfvén
får Trunp att framstå som rätt OK! DSVäxjö 20180430/0501

Bo Frank