söndag 22 oktober 2017

Anna Tenje och Ingmar Bergman - bland proffs i Växjö

Helgen kunde inte börja bättre. Chefen fyllde 40 år. Ingen dum idé att ha mottagning på Restaurangskolan. Knökfullt med glada människor som minglade. Läckra snittar och goda viner. Bröt detta fina mingel för att gå tillbaka till kommunhuset. Carin Högstadet och jag träffade intressenter för väg 941. Kom onekligen att tänka på Julholt som anser att demokratin ersatts av teknokrater. Återkommer till detta tema.


Så till Teatern. Dramatörernas uppsättning av Bergmans Scener ur ett äktenskap. Oj!  Efter förra sommarens Fröken Julie, tänkte jag att dessa ungdomar inte kunde bli bättre. Har sett Fröken Julie mer än 20 gånger med Sveriges skådespelarelit. Uppsättningen i slottsparken var kanske den bästa jag sett. Och så nu. Lysande. Gammalt, men verkningsfullt regigrepp att låta publiken vara en del av rummet och nästintill i handlingen. Hur vet man när det är bra skådespeleri. Enkelt. När skådespelarna gör en trovärdig rollprestation. Sanne Tegvall och Eric Dernegård borde inte kunna gestalta detta medelålders par. Men det är just det de gör. Man känner nerv och närhet. Och ställer sig frågan, vem är amatör och vem är proffs. När blev förresten Ingmar Bergman proffs? Det hade varit roligt att se Bergman gå omkring och dra i skådespelarna på sedvanligt sätt. Men det blev ju bra ändå. Och 99-åringen skulle varit nöjd med det han sett.


I lördags ner till Blekinge i höstrusket. Lilla båten upp, trädgårdsmöbler in. Färsk fisk och brasa.


Idag. Söndagens SvD är en höjdpunkt. Måste läsa Zadie Smiths nya bok. Hade dock svårt för Vita tänder och har avhållit mig från henna. Kanske borde läst den på svenska!?


Ikväll skall vi bort på middag.


Full vecka framför mig. Minst 60 timmar. Fem tal inklusive besök i Bryssel. Får nog inte tid med bloggen på några dagar.


Tre bilder. Glada medarbetare på Restaurangskolan. Anna uppvaktas av Ljungbys " starke man". Och paret från Scener ur ett äktenskap.


Bo Frank
Växjö 20171022