onsdag 15 mars 2017

Tyst vår - en tystnad som väckte världen PS Anna Kinberg Batra

För och den som kan sin miljöhistoria så är facit att miljörörelsen fick rätt på alla punkter. Och miljörörelsen har alltid ofta motarbetats av industrin också i Sverige. Fram tills för några år sedan. Svenska företag är väldigt pro idag. Jordbruket klarar sig utmärkt utan PCB och DDT. Electrolux och andra grät krokodiltårar för att freonet eventuellt skulle förbjudas. Nu är freonet borta, ozonhålen växer inte och kylskåpen miljövänligare och energisnålare än någonsin. Och inget papper bleks av klor. Det går bra ändå. Det man vet är att lagstiftning skyndar på den tekniken. Allt är möjligt. Men för många politiker är fortfarande i händerna på billobbyn, fossillobbyn, kemilobbyn etc. Sverige är och skall vara bäst i klassen. Det många, inklusive en del moderater inte fattat, är att Sverige har den högsta ekononiska tillväxten i väst, samtidigt som vår användning av fossila bränslen minskat mest Och allmänt tuffa miljökrav. Ekonomi och ekologi är förenligt och egentligen samma sak. Miljöhistoria är ett intressant ämne. Den visar att demokratier är mer framgångsrika än diktaturer. Det man får hoppas på i USA är att marknaden tar kommando över Trump. Det slås vad om huruvida Trump sitter perioden ut eller ej. Jag hoppas han gör det om alternativet är Pence.
Har haft ganska fullt denna vecka. Har dock hittat tid för att gå runt sjöarna alla dagar. Ikväll på moderat regiongruppsmöte. Regionstyrelsens ordförande sätter dock en tråkig agenda och stämningen i regionen är inte på topp. På det senaste fullmäktige började Anna Fransson att recensera och kommentera ledamöters frågor till tjänstemän på ett seminarium utan att fullmäktiges ordförande avbröt detta tilltag. Den som har följt min blogg under alla år ser att det är ytterst sällsynt att jag kritiserar någon politiker i närområdet. Man skall inte göra det i onödan. Bara när det är illa.


Denna vecka bara ett Beatlesföredrag. I måndags för Telubpensionärer. Nästa vecka ett föredrag i Alvesta. Har Rotaryfrukost i morgon på f d Folksam Auto, vad det nu heter? Attracco? Möte med moderata förbundsstyrelsen som jag lämnar efter 45? år. Blev dock invald i Växjömoderaternas styrelse i måndags på vårt årsmöte på Regionteatern. Var ordförande där för 20 eller 25 år sedan. Har glömt. Och skall f ö till Regionteatern igen i morgon kväll,  på teater. På fredag har jag folk från Venezuelas ambassad då lunch. Och lite annat. På lördag kväll är det dags för ny konsert med Musica Vitae. Och middag för vår vänstudent. På söndag har vi middag för fyra trevliga Rotarianer som betalat 4000 kronor för att få komma hem till oss på middag och lite Beatles. Pengar som gått till hjälparbete. Det gäller att infria förväntningarna.


Utländska medias Sverigebild är inte bara fel. Vi har satt en självbild under decennier som bäst på allt. Den omfattande migrationen har inneburit stora problem.  Rättsväsende och polis är i svår kris. Det kommer att ta åratal innan antalet poliser är på plats. Och Ygeman bluffar i TV nästan varje dag. Utgår ifrån att m hittar en trovärdig person som tar sig an dessa frågor med full kraft. Inför omgående maskeringsförbud! När polisen vill köpa skyddskameror för 1,5 miljoner, kaffepengar, blir det  i media som om det vore något nästintill dyrt. Migrationsverkets miljardrullning har upphört att vara nyhet. Och normaltillståndet är fortfarande vänster i Public Service och media. Det är också därför man har svårt att ta in vad som händer i andra länder eftersom man vill förmedla vad som händer med röda glasögon. Vem kom inte ihåg Bo Järborgs dagliga tirader mot Margret Thatcher under 15 år? Bara för att ta ett exempel. Och ingen i Sverige som matades med dessa röda kommentearer kunde fatta att damen blev vald och omvald två gånger! Och s fortsätter att styra Sverige med passivt stöd från sd eftersom inte alliansen vågar utmana med egen budget. Nu vill man stoppa in flygskatten i budgeten för att få igenom den. Jag tror dock inte att Sverige går under med flygskatt. Flygskatt och koldioxidskatt är i grunden sunda åtgärder. Borde ske globalt! Tur att jag lämnat flygpaltsbolagets styrelse för att slippa rösta i denna fråga!? Satt dock med i SKL:s beredning och tog ett yttrande om att man måste se till regionala aspekter och arbeta för mer av förnyelsebart bränsle.
Nästa måndag är det vårdagjämning. Och då hänger jag undan allt svart. Tills höstdagjämningen.


PS Dåliga opinionssiffror. Ja. Då sluter vi upp bakom vår partiledare som faktiskt lyssnat in på många av oss ute i landet. Önskar bara att AKB vore lika avslappnad och supertrevlig i TV som när vi träffar henne i partiet. Så när som på något enstaka politikområde är det faktiskt vi som har den bästa och mest realistiska politiken för vårt land. DS


Växjö 20170315


Bo Frank