tisdag 15 november 2016

Jämställdhetsgranskning av Alvesta, SmP, SvD och Växjö

Satt och läste SvD i lördags. Sveriges grönaste KSO är också kanske den enda KSO som också läser tidningar med genusglasögon. SvD är en anständig tidning som står för bildning och bra kulturreportage om än av lite elitism. Men det behövs som motvikt till all kommersiell smörja vi matas med dagligen. Såg artikel efter artikel bara författade av kvinnor. Började titta på chefsgarnityret och upptäckte många kvinnor. Samtidigt hade jag i bakhuvudet en artikel i SmP där man följde upp jämställdheten i Alvesta kommun. Dock utan att man blev ett dugg klokare. Då tänkte jag. Jag gör en liten granskning. Detta är ingen vetenskaplig granskning och absolut ingen genusgransking. För det sista skulle man behöva tränga igenom textsjok som skulle ta ett år för en forskare och sex månader för mig. Detta är bara en enkel kartläggning av några av ledningsstrukturerna för ovan nämnda storheter. Som tog mig en liten stund i söndags morse mellan 05.00 och 06.00.


Alvesta. Tre manliga kommunalråd. Kommunstyrelsen består av 14 män och 6 kvinnor. En klar övervikt för manliga ordföranden. Och en övervikt för manliga toppchefer. Men dock, en kvinnlig kommunchef. Klar övervikt för män i fullmäktige. Mitt omdöme. Not to bad!


SmP. Fram till dess jag skrev om att denna granskning skulle göras fanns fortfarande Magnus Karlsson som chefredaktör på hemsidan. Det ändrades i söndags till Kristina Bingström. Tittar man på Gota Medias företagsledning ser man 10 män. En bedrift. Gubbigast i Sverige?  Styrelsen har tre män i presidiet och jämn könsfördelning om man tar med personalrepresentanter. Ser man på ledningen på redaktionen är det bara män. Enligt hemsidan. Ledarredaktionen. Bara män. Sportredaktionen. Bara män. Vad skall man säga om detta? Döm själv! Jag har dock en kommentar. Skulle jag ta på mig genusglasögonen och spekulera så vill jag ge redaktionen godkänt för hur man hanterar kvinnor och män. Och jag ger sportredaktionen MVG. Man är väldigt bra på att lyfta fram kvinnliga idrottare. Och en eloge till chefen som jag aldrig samtalat med under alla dessa år. Märkligt. Han borde få kommunens jämställhetspris som ett ljus i mörkret!  Delar ledarredaktionens uppfattning att en del av modern s k normkritik och genusvetenskap är snudd på extremt trams, men SmP:s ledarsida är å andra sidan ljusår efter Kungens valspråk; För Sverige i tiden.


SvD. Ägs av Shipstedts. I huvudstyrelsen. 5 män och 4 kvinnor. I Sverigestyrelsen 6 män och 5 kvinnor. I redaktionsledningen 6 kvinnor och 2 män. Betyg på detta " konservativa monster". Se till så inte matriarkatet tar över!!!


Växjö. Sedan jag blev ledare för m i Växjö har det rått 50-50. Och nu har kvinnorna tagit över efter årsskiftet. Glad för det. 3 kvinnliga kommunalråd, 2 män. I kommunstyrelsen 14 män och 16 kvinnor. Jämnt mellan män och kvinnor i kommunfullmäktige.  De flesta tunga nämnderna leds av kvinnor. En klar majoritet av kommunens toppchefer är kvinnor. Samma varning som för SvD? Nej.


Vad lär man av detta? Allt är inte alltid som det synes vara. Och ibland behöver granskaren granskas. Alla som känner mig lite djupare vet att detta är frågor som alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag kommer dock inte att berätta alla beståndsdelar som lett fram till att jag före de flesta såg den s k strukturella diskrimineringen. En klar slutsats av min enkla jämförelse är att ledningen spelar roll. Som alltid. Styrelse och ledning sätter normer. Och visar vägen. Skall man börja städa en trappa så börjar man uppifrån!


Jag skämtade på SmP:s jubileumsfest att jag fått anställning på Inblicksredaktionen. I stället har det blivit motsatsen. Raka motsatsen.  Men det kommer en annan gång. På det nya året eller så.











Bo Frank
Stockholm 20161115