torsdag 28 januari 2016

Bäst i Europa

Nästan tre tusen konferensdeltagare i den stora kongressalen i Dunkirk. Till hotellet. Fel hotell. Nästa. Jättelik buffé på kvällen. Hoppade sent på kvällen in i bussen som det stod IBIS på. Bara det att det var nåt jäkla IBIS i Belgien. Upptäckte felet när vi var ute på motorvägen. Resan på 4 km tog två timmar, innan vi var tillbaka i Frankrike igen.


Igår. Egen bil som hämtade i slagregnet till konferensen. Det började med en fransk filosof som ansåg att det måste in mera av erotik i miljöpolitiken. Så skulle inte en konferens inledas i Sverige. ÅKB och jag träffade mycket folk. Fick avnjuta spännande inlägg varvat med fransmän som bara ville. Lite segt att vänta på vår tur. 16.30 i den kalla, stora plenisalen. Vi gjorde ett kanonframträdande i vanlig ordning. Det gick ett sus genom publiken när jag presenterade Åsa som min personliga assistent och tillika vice borgmästare, en ung socialist inte utan talang som lär sig hyfsat fort. Och Åsa fortsätter att presentera mig som en äldre man som borde haft vett att avgå för länge sen osv......... Vi är inte som andra och gör inte som andra. Och det går hem!
 Därefter debatt om vad vi sagt med fyra franska borgmästare. Vi blev inbjudna som den kommun i Europa som kommit längst i med miljö/klimatfrågor i kombination med 25 års politisk konsensus i denna fråga. Skulle aldrig förekomma i Frankrike. Efteråt snudd på autografskrivning/folk som ville ha våra kontaktuppgifter.
Till hotellet. Byte till mörk kostym. Galamiddag. Bara fransmän kan utspisa 2500 personer i en sjurätters middag med tillhörande drycker på tre timmar. Och utsökt mat. Rockband. Karnevalståg. Dans. Inget att klaga på, mer än att bussen som skulle dra runt till hotellen var tre kvart försenad. Nästa år hålls denna konferens i Bordeaux. Har redan blivit inbjuden. Och det blev många andra inbjudningar. Och det kommer studiebesök till Växjö.
Mycket kring mötet i Stockholm om Sverigeförhandlingen. Och förvecklingar. Såg att Älmhults tillträdande kommunchef blivit felciterad i media. Hoppade högt när jag läste det.
Skakigt politiskt läge i Sverige. Har sagt det länge. Polisens bristande resurser i kombination med det stök som är kring flyktingmottagandet,  är och blir den stora frågan. Tycker att m tagit tag i detta och driver en bra linje. Och det visar också opinionsundersökningarna. Och det är inte ens fult att sengla på hur man gör i Danmark längre.
Men det finns mycket att säga och göra. Många från andra länder säger att svenskar är otydliga med vad man vill. Och det stämmer. Vi pratar inte klarspråk. Politiker och myndigheter i en snällism som leder helt fel och skapar förvirring. Det ör mycket om, utfall att och om så skulle vara fallet!


Dunkirk. Träffar många intressanta människor. Det är inte lätt att vara borgmästare i Frankrike. Här finns 36000, de har lite makt och fyra nivåer av statlig förvaltning över sig. Och man inser hur viktigt det är med kontinuitet. I vissa kommuner i England kan t ex majoriteten rubba nästan varje år i och med att en tredjedel av ledamöterna är för omval i sina valkretsar.
Idag. Mest att ta sig hem. Hemma sent. Och tidigt till kommunhuset i morgon. Och så iväg till Skåne tills dess att kulturnatten börjar hemma.


Jag kan inte klaga på att jobbet är enformigt att den ena dagen är den andra lik!


Dunkirk 20160128


Bo Frank