söndag 8 november 2015

Romfolket

Nr 4/2015. Gatutidning Kr 100. Hustrun köpte den på Storgatan, denna milda och fina höstdag när vi var på väg till en lunchkonsert med Musica Vitae. Trevlig stämning i Utvandrarnas hus. Och denna mångkulturtella orkester lever mitt i samhället. Och spelar inte bara för sig själva utanför sin publik. Gick på stan. Pratade med folk. Trevlig middag på kvällen. Vi var kanske 60 gäster. Hem i ösregn. Och såg ut som dränkta katter när vi kom innanför dörren.  Plockade då fram Romfolket och läste den från pärm till pärm. Första iakttagelsen. En tidning med ett milt språk och oväntat fri från anklagelser. Lite om olika människoöden. Om människor med framgång och utan framgång. Man skildrade, fritt från värdering, hur franska staten ger någon form av starthjälp till romer som återvänder till Rumänien. Och visst är det så att romer tillhör de mest utsatta. Men också en grupp som sällan eller aldrig tar till våld uttrycka frustration eller liknande. Nåt för alla sociologer och andra att tänka på som alltid hittar försvar/förklaringar till när människors frustration leder till olagliga aktiviteter.
Grå söndagshimmel. Får nog svårt att få med mig lilla frun på promenad i blåsten. Men en sväng till pappas minneslund blir det. Och högmässan i domkyrkan. En runda till jobbet. Och så ett långvarigt möte med vårt grabbgäng där vi efter förmåga hanterar röda eller blå Öbergs. Tror vi hållit på med dessa skumma aktiviteter i 25 år. Minst.

Efter Romfolket ögnade jag igenom Nöjesnytt. En tidskrift helt befriad från sociala reportage där man får en inblick i hur den unga, vackra och välbeställda världen ser ut i Växjö. Skilda världar. Benjamin Disraeli hade De två nationerna som underrubrik för sin roman Sybil från 1844, tror jag att det var. Och mästaren att skildra de två världarna är Jeffrey Archer. DI Weekend. Otroligt läsvärd intervju med prins Daniel. Kungahuset är bland det bästa som finns i vårt land.

Och till sist ett sömnpiller. Det svulstiga språket i Rickars III. Hade den liggande under en hög med böcker. Något kapitel/akt kvar. I min översättning utbrister han inte Ett kungarike för en häst, utan Ett rike för en häst.

Nu dags att väcka lilla frun. Med att dra igång juicemaskinen.Morötter, grape och lite ingefära. Det sista lär vara bra mot/för allt.

Nu ljusnar det sakta. Solen har lovat att kika fram uppåt dagen. Men jag har min egen sol oavsett.

Vad sysslade Beatles med för exakt 50 år sedan?  8 november. En hel del. Man spelade in sin tredje julskiva till Fancluben. Och George Harrisons Think for yourself. Den spelades in på EMI studion på Abbey Road och släpptes på albumet Rubber Soul.

PS Har lyssnat på söndagsintervjun i P 1. Alice Teodorescu. Bland det mest kloka jag hört. Att t ex skylla på s k struktuell rasism som ett sätt att inte behöva anstränga sig. AT pratar om varje individs vilja att göra något i ställlet för att sjunka ner i självömkan DS20151108


Bo Frank