onsdag 14 oktober 2015

Att vara eller inte vara? Nya boenden!

Rörigt i världen och rörigt i svensk politik. Fast superstabilt i Sverige jämfört med världen. Har följt senaste debatten hemma från distans. Frågan är om oppositionen finns och vad den vill? Och är en opposition en opposition om man inte vill fälla regeringen? Min kommunalrådskollega s dissar Ebba och kd. Det gör inte jag. Också lite förundrad över att Sverige är det enda land i Europa där inte konsekvenserna av den gigantiska flyktinflykömmen diskuteras. Vadå plats i skolan?
Sjukvården? Trycket på polisen? Kommer polisen överhuvudtaget ha tid att jobba med vanliga brott? Oroad över att utlovade satsningar inte kommer igång? Och hur kommer anhöriginvandringen att se ut framöver och vem skall betala för allt detta. Självfallet kommer kommuner med ett fortsatt högt flyktingmottagande att förr eller senare hamna i en situation med höjd kommunalskatt om inte staten slutar att lämna springnota till kommunerna. Och hur länge kan m hävda att alla kommuner inte skall behöva ta emot flyktingar. Ingen i vår partiledning kan ju klara ut detta när media frågar!!!

Kommunen måste vara öppen mot medborgarna. Det kan dyka upp nya boenden för flyktingar och s k ensamkommande flyktingbarn lite överallt, med kort varsel. Vi kan inte vara som migrationsverket utan ha största möjliga öppenhet. Nu närmast står kanske en del av Evelid i tur. Och Storgatan 50.

S k reglerad invandring existerar inte länöre. Hur kommer svensk ekonomi att påverkas? Också de svåra frågorna måste ställas samtidigt som folk måste ha tak över huvudet. Och mitt i allt detta vill vänsterpartiet att kommunen skall ordna läger för s k EU-tiggare. Partiledarna pratar om ökat bostasbyggande för att klara allt detta. Ingen vågar i klartext säga att vi inte bygger nya bostäder för flyktingar. Vi bygger för att det förhoppningsvis skall kolla ut billiga, äldre lägenheter längst bak i den s k flyttkedjan.

Klimatet. Styrelsemöte idag med Energy Cities. Åsa och jag. Mycket kring klimatmötet i Paris.
Växjö kommer att medverka, dock oklart hur mycket. Rörigt i EU. Kring klimatfrågan. Den borgerliga majoriteten i EU driver inte frågan framåt. Kommunerna, som går före nämns knappt i EU.s dokument. Vi är nu 210 miljoner medborgare i  borgmästarklubben som Växjö var med och startade för sju år sedan. Stort möte i parlamentet i morgon. 6500 kommuner har signat för att gå före de 28 medlemsländerna. Återigen. Regeringarna ställer till det. Slöa, saktfärdiga. Och det är för lite grön politik i Europa och världen. Kommunalråd i hela världen levererar mer än regeringarna. Åsa och jag funderar på att börja åka runt och föreläsa mer professionellt på detta tema. Vi är bra på det.

På styrelsemötet idag deltog Turkiet, Polen, Irland, Frankrike, Tyskland, Finland och Holland och Belgien. Växjö alltid bäst närvaro med högsta politiska ledningen.

Gick igenom en hel del saker inför mötet i parlamentet i morgon. Idag möte med en italiensk parlamentariker från Piemonte. Som sken som en sol när jag berättade att jag besökte denna vackraste del av Europa med förra veckan. Som Benjamin Disraeli sa, gärna lite smicker och för kungligheter användrorla sleven! Drottning Viktorias ende förtrogne politiker. Han kom in i parlamenter 1837, samma år som Viktoria kröntes. Och Viktoria satt väl till 1901!? Ifrån ämnet.

Ekonomigenomgång. Nästa årsmöte i Bornova i Turkiet i juni. Förhoppningsvis. Nyval där snart. Kommunen Bornova styrs av oppositionen.

Trevlig lunch på grekisk restaurang. Styrelse och tjänstemannaledning. Ikväll drar vi ifrån EU-området för en nätverksmiddag på " stan ".  Iskallt och regn i Bryssel. Några få grader.

Drar i morgon direkt från Bryssel till Karlstad.

Bo Frank
Bryssel 20151014