torsdag 29 oktober 2015

Åsiktsfriheten i flyktingdebatten, en del annat inklusive beröm till SmP

Satt i går på möte med regionfullmäktige. En dags allmänpolitisk debatt. På kvällen sydafrikanska gäster hemma och så ut på lokal.

Regionstyrelsens ordförande började med det alla kronobergarna helst av allt önskar höra och som man pratar om varje dag i fikarummen. Anna Fransson sa att det viktigaste är det klasslösa samhället. En extrem ståndpunkt som senast prövades i Kambodja med känt resultat. Inte ens vänsterpartister har de senaste 10 åren använt denna terminologi. Det andra var att bara och endast socialdemokraterna kan stå för välfärd. Och det tredje var att det inte är några problem med vårt stora flyktingmotagande. Dessa ståndpunkter kanske inte är världens bästa utgångspunkter för att bringa samförstånd i en region med politisk kris och oklara majoritetsförhållanden.

Läste i helgen ett ledarstick i SvD under rubriken 180 grader senare. En mer genomarbetad analys än de jag brukar stå för, men på samma tema. När Billström i februari 2013 pratade om volymer blev han inte bara offentligt tillrättasvisad av statsministern. Löfvén, då oppositionsledare, kallade Billströms uttalande för oanständigt. Ni sitter Löfvén vid rodret och letar med ljus och lykta efter sätt att minska volymerna. Göran Greider krävde Billstöms avgång. Härom veckan satt samme Greider i radio och var för metoder för att minska volymer. Och enligt SvD:s ledare sa samme knallröde Greider " Av rädsla för att ens knysta som ens liknar det som sd säger så har man förtigit vissa problem". En moderat riksdagsman citeras som för ett år sedan kallade migrationens negativa effekter för strunt och nu säger att det handlar om ohållbara kostnadsökningar.

Idag får man skriva om att flyktingar som inte fått stanna i världens mest generösa land knappt inte ens kan avvisas. Att Sverige tar emot ensamkommande flyktingbarn som inte får åldersbestämmas som t ex i Norge. Och mycket annat. Ivar Apri skriver i SvD " Att byta fot på så kort tid betyder att man antingen ljög för att vinna politiska poänger eller att man var okunnig tidigare".

Jag anser att m eller s eller någon annan ansvarig kraft måste ta tag i flytkingfrågan igen.
Överenskommelsen förra veckan är en papperstiger som vare sig minskar antalet asylsökande eller bromsar kostnadsökningarna. Om debatten har svängt 180 grader måste detta få avtryck i den praktiska politiken.

Migrationsverket varslar om nya asylboenden. I Växjö kommun. Och ber oss att inte tala om var. Och jag  har valt att backa upp vår "socialchef" som intog samma inställning. Ser dock i Smålänningen att min kollega i Ljungby inte vill mörka, med motiveringen att det kommer ut ändå. Detta är inte enkelt.
Har gett upp alla försök att påverka Migrationsverket. Och någonstans måste flyktingarna vara. Och det är en lukrativ bransch.

I avvaktan på att staten stramar åt får vi laga efter läge och hantera den situation vi har efter bästa förmåga Och då är det givetvis helt oacceptabelt att medborgare sätter sig över lagen. Rasism måste bekämpas och alla extrema yttringar som går ut över människors liv - och egendom. Men det är inte rasism att tycka att Sverige inte kan fortsätta ta emot så många flyktingar. Vi håller på att glida in i ett laglöst samhälle. Där rättsväsendet snart bara klarar att hantera snabbköpskassörskor som säljer öl till minderåriga! Effekterna av det nuvarande trycket på polis och rättsväsende kommer att bli kännbara. Svenska myndigheter klarar idag ens inte av att vräka utländska medborgare som ockuperar privat mark!!! Skandal!

Man måste klara av att både vara optimist, se klart och vara dysterkvist. Och det handlar om mobilisering av det goda samhället mot alla som bryter mot lagen. Och att vi arbetar efter bästa förmåga.

Det finns en annan sorts tystnad nu. Bilbräder i Araby. Igen. Inga kommentarer. Säger någon nåt som av kriminologer/media/polis/annan som betraktas som olämplig så är anklagelsen framme att det provocerar till eskalering och liknande. En svensk tiger. Men inte i fikarummen.

Läser det mesta jag kan komma över om klimatförhandlingarna. Och det är ingen tvekan om att klimatet kommer att orsaka flyktingströmmar om nu alla krig skulle ta slut. Om man kollar på nätet så skrivs det mycket om detta i Sverige. Senaste numret av Fokus skriver på första sidan 38 dagar kvar. På första sidan finns ett jordklot med några omdömen om varje land. Sverige, bäst i klassen. USA, kan men vill inte. Ryssland/Kina, kan om ingen tjatar. Sydafrika, argare än någonsin Sydamerika, vill men kan inte. Fokus ger en snabbguide till klimatmötet.

Idag. Trevligt Rotarymöte. Diverse småplock. Skall vara med och inviga Växjös första snabbladdare. Fick höra att en Tessla är på väg in som taxi i Växjö!! Skall i em/kväll träffa folk från Linné, eventuellt också en ambassadör och så hockey. Kvitterar ut en Nissan Leaf från kommunens bilpool för användning under dagen.

Märker på antalet mejl att det är lovvecka.

Och än en gång. Växjö kommun har världens bästa medborgare. Och till skillnad från Kalmar och andra platser, ett hav av solrosor mitt i stan!

Ett beröm till Marcus Svensson som vågar ge sig på den mildare form av historierevisionism som fanns i den debattartikel där prominenta länsföreträdare vill att Kronobergs län skall ha ett generöst flyktingmottagande. Även argumenten för till synes goda syften måste granskas.

Bo Frank
Växjö 20151029/30