måndag 21 september 2015

Två dygn på en öppen anstalt

Som en ö/en öppen fångvårdsanstalt omgiven av israeliska bosättningar där palestinierna för sin försörjning delvis måste arbeta med att expandera bosättniningarna. Och gräva sin egen grav!?

Anlände till den lilla palestinska byn Nahilin på den av Israel ockuperade Västbanken 07.00 i fredags morse. Åkte vid 10.00 idag och hemma vid midnatt. Strulet var som vanligt tågförsening i Sverige p g a strömavbrott!

Kommer att skriva ett utförligt inlägg på engelska nästa helg för massiv spridning och opinionsbildning.
Sammanfattningsvis kan sägas att det är lärorikt att på plats uppleva hur människor har det. De som har, israeliska nybyggare som meter för meter stjäl palestinskt land och de som har allt mindre, palestinier. Israel beskrivs som en demokrati omgiven av skurkstater som vill utplåna Israel. Detta är bara delvis sant. Det finns palestinier och kristna som vill leva i fred med Israel. Men Israels arroganta uppträdande och bosättningspolitik leder inte till fred. Har lika svårt för extrema  religionsuttolkare med stora svarta skägg vare sig de är judar eller muslimer! Återkommer till detta.

Två dygn av walking, talking and eating. I denna lilla by växer befolkning men förlorar sin mark till israeliska bosättningar. Byn som en soptipp. Renhållning en gång per månad. Byn med fina skolor. Byn utan en enda plats för idrott eller lek. Byn med stolta och generösa människor. Byn utan burkor. Men för mig helt oacceptabelt med några unga kvinnor som inte ville ta i hand och hälsa på mig och några unga män som inte ville hälsa på "våra" kvinnor. Däremot hälsade imamen vänligt på båda könen när vi var i en av moskéerna på fredagsbön. En upplevelse. Få gillar USA. USA-skyltar ändå. Lite här och där. De är några av få som sätter pengar på infrastruktur och en del vattenledningar. ( Den judiska lobbyn i USA är för stark anser jag )  En del palestinier har dock barn i USA med fina utbildningar och bra jobb. Det skapar också en mosaik av kluvenhet.

Träffade de senaste 6 borgmästarna i byn. De frågade om vi har demokrati!!?? Efter som jag "suttit" ( arbetat hängivet, min kommentar ) så länge.

Israeliska bosättningar på kullarna runt byn har förgiftat en del av deras vatten. De saknar det mesta. I Växjö gnälls det över att smör blivit utbytt mot" nyttigare "margarin!? Vad är det för värld vi lever i!?

Världen är liten. Träffade en palestinier som hade gemensamma vänner med mig i Minnesota!

Hälsokur. Inte en droppe alkohol på två dagar förrän jag beställde in två kalla öl på flygplatsen i Tel Aviv vid lunchtid innan hemfärd. Dock. Israelerna vänligare än vid mitt senaste besök. Mindre arroganta. Och accepterade utan knot vid utfrågningen vid inresan att vi skulle åka till Palestina. Har som bekant rest väldigt mycket. Denna resa dock en av de mest omtumlande sedan 1992 dår jag åkte till Litauen straxt efter Sovjetunionen kollapsat. Såg dock en snaggad blond yngling med Putin T-shirt på Ben Gurion idag. Mådde illa.

En vecka med högt tempo ligger framför mig. Kommer att stämpla in diverse dokument från resan i morgon. Malin L jobbar med hur vi skall gå vidare. ID, Sida?

Nu sova några timmar. Innan jobbet strax efter 6 i morgon bitti. Till Stockholm på onsdag.

Och i morgon kväll/i kväll. Möta trevliga Växjöbor på Direktmöte i Sandsbro.

Växjö 20150920/21

Bo Frank