lördag 4 april 2015

En lång fredag

Räfsade hela dagen. Tråkigt. Riktigt tråkigt. Dock klarblå himmel. Såg både citronfjäril och ett par humlor och mängder av flugor som kalasade på saven som väller ut vid avsågade grenar. Glador och ormvråkar övervakade mitt arbete. Avslutade dagen med att klippa gräs. Rekordtidigt.
Fick ett mejl med upprop från landsbygdsupproret. Svarade genast. Diarieförde.

Läser att 50% nu vill förbjuda tiggeriet. Tror inte att det finns något land där det är så stora åsiktsskillnader mellan vanligt folk och ledande politiker. Detta lever ju sd på. Och jag tror att en bidragande orsak till den ökande negativismen mot tiggeriet är att detta kommer ovanpå världens mest generösa flyktingpolitik. Dagens samhälle redovisar att en forskare i Göteborg kommit fram till att flyktingmottagandets nettokostnader är 1,3% av BNP. Lika mycket som  hela försvaret.  Enligt DS uppger samma forskare att han anser att detta är försvarbart. Och politiken predikar att flyktigmottagandet är lönsamt. Men anser samtidigt att andra länder i EU skall ta ett större ansvar. Varför det? Det är så mycket paradoxer. En annan siffra som är mer glädjande är att Sverige lägger mycket pengar på äldre och personer med funktionshinder. Frustrationen för politiker på alla nivåer som skall göra budget är flyktingmottagandets kostnader måste betalas och att detta betyder att det går inte att satsa på allt man skulle önska. Den enda fördelen med en regering s och mp är att de nu har att hantera dessa frågeställningar. Och jag vet att de socialdemokratiska KS-ordförandena inte är  lika snälla som allianspolitiker i den interna debatten. Och måste som vanligt avsluta med bekännelsen att jag fortfarande anser att Sverige skall tillhöra de länder som har den mest generösa flyktingpolitiken. Och det är helt sant. Men dagens omfattning i kombination med höga bidrag är inte socialt eller ekonomiskt hållbart.

Linköping vinner mot Skellefteå. Bra. Skellefteå skall vara så möra som möjligt när de möter Lakers.

Det är tidigt, påskaftons morgon. Solen glittrar i de stilla krusningarna på vikens vatten. Hör Lisa Syréns tänkvärda ord i P4. Och när jag körde hit ner lyssnade jag på Jocke Wallgren. Många att vara stolta över i Växjö. Inte minst våra medborgare. Sveriges bästa kommunmedborgare.


Bo Frank
Blekinge 20150404