lördag 7 mars 2015

Rapport från Bryssel, 9 juli, "tanten" och händelser i Växjö

Efter en synnerligen god frukost gick Åsa KB och jag till Brysselkontoret för Energie Cities. Ligger i samma kvarter nära Luxembourgtorget. Halvstökigt möte som i vanlig ordning fick vänta på att ordföranden skulle komma. Och som vanligt pratade ordföranden mest hela tiden och ärendelistan gicks igenom högst summariskt. Har inför årsmötet i Aberdeen fått propåer från andra att ställa upp som motkandidat för att bli president i Energie Cities. Fick samma förfrågan för två år sedan. Får se vad personalen på kontoret säger. Det finns som alltid plus och minus. Den nuvarande ordföranden ör yngre och har ett bättre nätverk än vad jag har.

Första besöket till styrelsen var Vice ordf i kommissionen och tillika energikommissionären Maros Sefcovic. Gjorde att sympatiskt intryck och betonade kommunernas roll för energiomställning. Vi bestämde att jag skulle ge en lägesrapport från Växjö och att Åsa skulle lägga fram vårt problem. 1. Att regering och riksdag vill förbjuda kommunala särkrav kring energi. 2. Att konkurrensverket vill hindra oss att uppnå nationella och europeiska miljömål genom att vi inte får ansluta nya bostäder till fjärrvärme. Kommissionären och hans assistent bad oss göra ett ärende. Och vi får också uppbackning av Energie Cities.

Nästa gäst var parlamentsledamoten Kathleen van Brennt. Socialist från Antwerpen. Gjorde att synnerligen sympatiskt intryck. Kunnig och engagerad. Och charmade oss alla genom att antyda att den s k regionkommittén borde ersättas med en borgmästarkommitté. Kathleen hänvisade också utförlig till boken If Mayors ruled the World. En av mina favoriter.

Vi tog en macka i flykten och bussen till flyget. Som fastnade 20  minuter i en palestinsk demonstration. Hann i alla fall i tid för att avnjuta en Leffe blond. Och jag köpte en ny Kenzo till min lilla fru.

På flygplatsen fick jag ett mejl. Kanske inte helt ensam om att få det. Men mycket roligare än de veckobrev som kommer från partiet om vad som är den nu rådande åsikten. Mejlet var från Paul McCartney som talade om att kan kommer till Stockholm för en konsert den 9 juli. Några veckor efter 73-årsdagen. Kommer att göra allt för att få bra biljetter. Hur nu skall gå till. Borde finnas en gräddfil för de dokumenterat hängivna!!

Tåget till Lund. Illa när det måste finnas säkerhetsvakter på tåget. Och trots detta fanns det personer som inte ville betala för sig. Och det etniska ursprunget får varken anges i media eller bloggar. På personer som begår små och stora brott. Men man kan ju läsa "baklänges" . Eftersom det påfallande ofta handlar om huruvida personen som blivit dömd kan utvisas eller inte.

Tåg vidare till Stångby. Imponerande att Pågatåget kom upp i 160 knyck på denna korta sträckan. Gick i duggregn till Soldatfriares gata.

Hustrun klar med middag. Läste så Pippi säkert 25 gånger för lilla Julia Filippa.

Läste om problem på ett äldreboende i Växjö. Mera sällan att det sätts ut namn om det är ett kommunalt boende. Har aldrig förstått den logiken!

Växjö. Bränder, inbrott i villor och lägenheter, uppgifter i media om ungdomar som ansluter sig till IS ( Fler ungdomar från Göteborg än från hela USA!? ) ordningsvakter på universitetet, lössläppta hästar i stallet, antalet tiggare ökar hela tiden. Samtidigt som antalet poliser minskar ökar trycket på hela rättsväsendet. Trycket ökar på hela den offentliga sektorn. Antalet hem för vård och boende för ungdomar ökar. Privatpersoner och förertag kan ta nästan hur mycket betatalt som helst. Statens ungdomsboenden kritiseras hårt. De sociala kostnaderna exploderar. I detta läge vill MUF öka invandringen i stället för tvärtom.

Fick rapport från en mindre kommun i Skåne. Familjehem för 8 s k ensamkommande. När socialen kom dit var samtliga drogpåverkade och ägarna på semester i Thailand.

Det spricker upp i Lund. Den nya jätteskolan i Växjö dyr, men billigare än det som planeras i Lund. Lund överbeskattar medborgarna. Och en enig kulturnämnd vill nu köpa in "tanten". På vilket beslutsunderlag?

Ser fram emot nästa arbetsvecka. Har världens roligaste jobb. Växjö är i grunden fantastisk stad. Men jag är djupt orolig för att vi ser en kraftig ökning av sociala problem både i Sverige och i Växjö. Vi är naiva och oskuldsfulla som inte ser konsekvenserna om vi skulle fortsätta att ha ett rekordstort flyktingmottagande år efter år. Vi har nåt vägs ände.

Växjös kultur- och idrottsliv sjuder. Växjö har de bästa medborgarna i landet. En profil som trappar ner är Staffan Langemark, orkesterchef för vår fantastiska kammarorkester Musica Vitae. Det är en ynnest att för ha medborgarnas förtroende att leda Växjö. Och jag lyssnar, ser och hör. Och känner stort ansvar.PS Utifrån SmP:s artikel om Kungsmadskolan idag har jag bett Anna Tenje ta upp en diskussion om hur nämnden ser på chefers ansvar och befogenheter för att brott klaras upp. DS

Stångby 20150307

Bo Frank