tisdag 13 januari 2015

Ställ in dig i ledet! Smått och stort - och om tanten

Läser att en moderat riksdagsledamot hotar lämna partilinjen i fråga om den s k decemberuppgörlsen. I en grupp ställer man in sig i ledet eller är hemma från omröstningen. Tycka kan man får göra lite hursomhelst. Gillade heller inte denna överenskommelse, men sanningen är nog att de etablerade partierna inte klarat ett nyval om det framställts som en folkomröstning om flyktingpolitiken. Läser att Eskil Erlandsson anser att Åsa Romson ägnar sig åt ministerstyre för att hon tyckt till om en vargdom. Vad skall vi med ministrar till om de variken får styra eller tycka. Problemet är att Sverige saknar handlingskraftiga ministrar. De framstår inte sällan som språkrör åt mer välbetalda generaldirektörer som styr Sverige. En kommun skulle inte funka om inte kommunalråd tyckte, styrde och ställde. Det är ju det medborgarna förvänar sig!

Bra, första gruppmöte igår kväll. Över 60 personer och gästtalare var partiets opinons- och analyschef PM Nilsson. Fyndig och ganska sann analys. Även om partiet alltid kallar förlupna moderaters krav på en diskussion om omfattningen av flyktingmotagandet för brist på integration!

Omfattande diskussion om tantstaty eller inte. Tanten som pucklar på nazisten, årets bild 1985.  Jag ställer upp på det som kulturnämnden kommer fram till utifån idén om att politiken inte skall lägga sig i konsten. Och jag är samtidigt glad över att Växjö är fristadskommun för förföljd författare (mitt initiativ) och att vi har det Frian ordets hus! Skall man puckla på någon som har demonstrationstillstånd? Hur skulle Värends-Blända gjort? Pippi? Lisbeth Salander? Eftersom jag är extremt lösningsinriktad skulle en kompsormiss vara att ställa upp några tanter ur Susanna Arwins tantarmé på Kronobergsgatan. Samma symbolik men mindre provokativt.

På morgonen magnetröntgen av min dåliga nacke. Hoppas läkarna slipper sätta kniven i den för andra gången. Alliansgrupp, fler tantdiskussioner och så arbetsutskott. Första dragning av KS internbudget. Beslut snart. Lunchmöte med Södras koncernchef.

Medarbetarsamtal gåendes runt sjöarna. Till jobbet. Hem med hustruns väska som behagade dyka upp på kommunen idag. Den tog ett eget plan tydligen.

I morgon diverse möten. KS- presidium träffas själva i morgon och pratar om kommunchefsfrågan. Diverse andra möten. Skall bl a besöka konstgalleri. Och försöka boka in oss på nyårsrevyn. Kanske i helgen.


Bo Frank
Växjö 20150113