söndag 7 december 2014

Sverige och världen borde lära av Växjö!!!

Miljöfrågan har varit min politiska fråga sedan 15-årsåldern. 1974 kom jag in i kommunens miljönämnd, samma år som jag var bland de första i Sverige att läsa en kurs i ekologi. För mig har alltid ekonomi och ekologi varit två sidor av samma mynt. Hushållning, husållning så att det blir över till framtida generationer och att vi lämnar efter oss en miljö som inte är sämre än den vi finns i. Detta är enligt min mening konservatismens kärna!

1995 beslutade Växjö som första kommun i världen att bli en fossilbränslefri kommun. I full politisk enighet. Detta var kulmen på 10 års tävlan mellan partierna om vilket parti som var det grönaste partiet i Växjö. Under mandatperioden innan 1995 togs beslut om att lyfta miljöfrågan som den viktigaste kommunala frågan och sedan dess har det funnits nästan total konsensus i denna fråga mellan partierna. Sedan vi tog beslutet har utsläppen minskat med 50% och vi kommer att vara en fossilbränslefri kommun 2030. Växjö har av media fått epitetet Europas grönaste stad.

2008 var Växjö en av 15 kommuner som bildade det sk borgmästarkonventet. ( Mayors Convention) Idag har 6500 borgmästare som representerar 150 miljoner människor undertecknat detta avtal. Som går ut på att visa att man har en högre ambiton än de nationella regeringarna när det gäller klimatfrågor. Borgmästaravtalet organiseras av Energy Cities där jag är vice president. Växjö arbetar på bred front på den internationella arenan och försöker vara ett föredöme när det gäller miljö- och klimtatfrågor. Som första och enda kommun i världen har vi beslutat att 50% av alla hus som byggs skall vara trähus. Trä är det enda förnyelsebara byggmaterialet. Betongindustrin står för stora  utsläpp och drar mycket energi.

Växjö är också först i Sverige med att jobba med Mayors Adapt. Vi studerar och tar klimatförändringarna på allvar i koimmunen. Hur vi kan förbättra vår eget skydd!?

I gröna Växjö rullar bussar som går på medborgarnas organiska hushållsavfall. Vårt energibolag värmer och kyler hela stan med bioenergi. Och producerar el. Över 60% av all konsumerad energi i hela kommunen är förnyelsebar energi. Runt om på jorden känner man till Växjös miljöprofil. Maria Wetterstrand är dock den enda partiledare som besökt Växjö för att just studera detta. Liksom delegationer från hela världen inklusive amerikanska guvenörer.  Liksom CNN, NBC, Folkets Dagblad och flera hundra media.

Växjö har Sveriges mest omfattande Earth Hour Week som växer för varje år. Vi har enorma kunskaper kring vatten. Dricksvatten, dagvattenhantering och sjöresatueringar. Kommunens tjänstemän är en enorm kunskapsbank. Kommunledningen leder miljöarbetet. Det viktigaste kan inte delegeras. Vad  sänder det för signaler???

Allt klokt folk har idag fattat detta meed global uppvärming. Utom Putin, USA:s republikaner och talibanerna. De har samma kärlek för bildning och kunskap!

30 november 2015 möts världen i Paris för att för första gången på 20 år försöka komma överens om ett nytt klimatavtal. Ett förmöte sker nu i Lima. Om nu alla fattar det jag fattade 1974 att ekonomi och ekologi är två sidor av samma mynt, borde det finnas förutsättningar. Kostnaderna i pengar är så gigantiska om inget görs. Hela ekosystem där människan ingår håller på att kollapsa. Klimatflyktingarna kommer att bli mångdubbelt fler än krigsflyktingarna. Då måste fler och inte färre platser på jorden vara beboeliga.

Mycket tyder på att världens kommuner som är närmre verkligheten har bättre insikt än de nationella regeringarna. Det gäller nästan i allt. Allt som händer, händer i en kommun. Och de nationella regeringarna är okunniga om vad som händer i kommunerna. I alla fall i Sverige. På nationell nivå kan man kasta in handuken och be väljarna om hjälp om man inte klarar jobbet. I kommunerna löser vi problemen därför att vi har färre ideologiska låsningar. Principer är nog bra, men för många principer löser inga problem.

Om polsen vore lokal och klarade upp  4  % av villainbrotten skulle inte kommunalråden bli omvalda. Eller om arbetsförmedlingen inte förmedlade jobb.

Undrar vad som skulle hända om Anders Knape och SKL:s styrelse fick bilda regering under en mandatperiod?  Tror det skulle bli rätt bra. Fast det får man ju aldrig veta.

Nu får vi " nöja oss" med AKB. Och det blir bra. AKB blir en lysande statsminster. Och har hela partiet bakom sig! Vi skall inte ha ett en folkomröstning om flyktingpolitiken. Utan om arbetslinjen eller bidragslinjen. Det är det valet går ut på! Men det gäller att ha koll på vad som händer ute i kommunerna. Det är samtliga partiers akilleshäl!

Växjö 20141207

Bo Frank