tisdag 19 september 2023

Förmodligen nytt inlägg redan i em.....

 En vecka i Albanien. Datorn tog ej wifi men väl mobilen. Vänligt land och vänliga människor. Några intryck av alla kontraster. Landade i Tirana straxefter 12-slaget, mitt i natten. Bagaget kom samtidigt som vi gått igenom passkontrollen. Blev anvisad en licensierad taxi med fast och angivet pris som gick genast. Stor Mercedes SUV av värsta modell, helel. Som körde 25 min till havet för facila 32 Euro. Borde inte gå att räkna hem detta. Till boendet och på med kylan. Kom i säng vid halv tre eller så. Skönt att somna till stilla dyningar som sakta rullde in. Själv urljudet. 

Ner till butiken i bottenvåningen på huset för att handla frukost mm. Svenska kronan är svag även i Albanien. Förhållandevis höga livsmedelspriser. Vissa saker som deo, schampoo mm t o m dyrare än hemma. Men att äta ute, trerätters med vin på bra ställe kanske max 400.För två.  Ofattfart. Åt flera gånger get och lamm i casserole. Offattbart gott. 

Morgonprocedur. Minst 10 km på stranden barfota. Varmt. För varmt. Men det visste vi. Små utflykter och träff med personer vi känner på plats. En hel del bad. 

Albanien. Ingen hört talas om sprängningar eller skjutningar. Nato och demokrati. Och lite postkommunistisk korruption. Bygglov är under genomförande. Fler slöjor på fem minuter i Växjö än en vecka i Albanien. Albanien kan väl betraktas som sekulariserat muslimskt. Turismen ökar. För att den skall ta fart måste renhållningen förbättras kraftigt. Få tar med sig flaskor och burkar från stranden. 

Lagom avskärmad ifrån vad som hände i Sverige.  Men kunde inte låta bli att ta del av vad som hände hemma. Mord, skjutningar, brottslighet. Kommer vi att ha militär som hjälper till att hålla ordning i Sverige inom tre år? På gator och torg. Och det bästa vi har i Sverige i denna tid är Kungahuset. Och Kungen har gjort det bra under sina 50 år. I dessa tider behövs monarkin mer än någonsin. 

Ett väldigt sossigt inslag på radion. En av kommunerna med svinpest. Det ledande kommunalrådet i en kommun undrade hur det skulle gå med allemansrätten. Inte hur det går för bönder och skogsägare som kanske inte kan ha tillgång till sina marker. Med konkurser som följd. 

Underbart att se solen gå ner i havet varje kväll. Kommer nog aldrig till Key West. Där man kan se också solen stiga över havet på samma plats. Tänker ofta på en av Dylans nyare låtar. Den släpiga och poetiska Key West. Där Dylan raspar fram platsen för "odödlighet" . Tänker också på Hemingway som överlevde två flygkrascher i Afrika på två dagar. Är inte det odödlighet?

Flyget både dit och hem. Fullknökat och i tid. Och skönt att inte behöva landa i Köpenhamn mitt i natten. Gillar dock mindre och mindre att köra bil när det är mörkt. Åldersproblem. Och hör sämre. Det också genetiskt.  Snabbstopp i Torekov och så hem. Politiska möten hela denna vecka. Är också med att ta emot en delegation från Kosovo som är här denna vecka och som kom igår. Kosovo gränsar till Albanien. Lite förvånad att se dyra bilar med reg från Ukraina i Albanien. Men det finns väl en förklaring till det också. 


Från vårt ostädade vardagsrum. 

Bo Frank
20230919