onsdag 8 juni 2022

Bilddagbok lite gott och blandat

 Juni. Början på veckan m-kampanj och några möten på kommunen. Torsdag morgon till Norge, Hönefoss i Ringerike kommun. Vänortsbesök som sker vartannat år. Loje i Finland, Aabenraa i Danmark och Skagörstrand på Island. Försiktig öppning på på pizzeria i gammalt nedlagt elverk mitt i byn. Småplock med norska delikatesser och pizzabitar - de bästa någonsin. Skulle varit några till. Men från oss åkte Eva Johansson och Monica Sandberg. Och Carl-Olof Bengtsson. Ordförande i föreningen Norden i Växjö. Och jag själv. 

Fredag morgon. Företagsbesök på en avancerad "industriby" vid en nedlagd militärflygplats. Extremt high tech. Smarta entreprenörer och investerare. Olika företag. Norge andas pengar och välstånd. Och kanske världens vackraste land. Våra systerstäder i Norge, Finland och Danmark styrs av koalition mellan motsvarande m och s. 

Eftermiddagen på en del av det regionala universitetet. I Ringerike finns 30 000 invånare och fler finkrogar och kulturinstitutioner än i Växjö. Vi diskuterade näringslivsfrågor och en del annat. Ögonöppnare. Självförsörjningsgraden inom jordbruk. 40 % Norge, 50 % Sverige, 70 % Finland och 135 % Danmark. 

Hela lördag fm på något jag inte visste att det fanns. En blandning av Wanås och Louisiana. Som att komma till himmelriket. Skulpturparken i Kistefors, med konstmuseet The Twist. Och det nedlagda pappersbruket som industrimuseum. Natur, kultur, ödemark, tystnad, mat och allt man behöver. Skall dit inom ett år igen. 

Lunch på Glädjehuset. Nybyggd privatteater, restaurang och pub mitt i byn vid fjordviken. Kulturell eftermiddag med byvandring och invigning av Nordens plats. Fin middag med rockmusik på ett anrikt hotell.

Söndag. Gudstjänst och så hem via Kastrup. Nybyggd vacker kyrka. I Norge har kommunerna hand om kyrkorna. Hem sent.

Måndag morgon runt sjöarna. Hade lunch för kulturpristagare, firande i Linnéparken. Och bortbjuden på middag på kvällen. Tisdag. Ett lite bedrövligt kommunfullmäktige. Från 8 - 22 för min del. Konstigt nog inte slutkörd efter detta möte då jag varit tvungen att ha helt fokus. Nån liten lapsus från min sida med de har överseende med mig. För att jag behandlar alla väl och lika. 

Idag på morgonen tidigt till Stockholm. Möte med SKR. Lunch med sonen på Konstnärsbaren, favorit. Så möten och möten. Hem i morgon kväll. Kampanj fredag och lördag fm. Så snabb besök Skåne och sociala familjesaker. Nästa vecka kampanj. Och en del privat. 

Bedrövligt att regeringen förhandlar med en socialistisk vilde och äventyrar hela landets säkerhet. Partiets säkerhet har alltid varit viktigare än landets. 

Nu bilder huller om buller. 


Nationaldagsfirande med en flicka Torneus och en Tenje. Twistmuseet byggt över en älv. Halvvägs inne i Twist. Underbara utställningar i Twist. 


Pappersbruksmuseum vid Twist. 


Twist från museet. 


Kusamaa. Favorit, finns i hela världen. 


Skål utanför ett av bruksmuseerna. 


En av de korsande älvarna. 


Glädjehuset. 


Nordisk middag med rockband från Musikskolan. 


Middagsbord nationaldagen. Nöjd med att klubba igenom alliansens budget för 2023. Något förvånad över att sd vill ha högre skatt och nattöppna dagis och en del annat. De stödde aktivt sossarnas förslag. V och mp "hederliga" och avstod när deras budgetar fallit. I högform på nationaldagen. Oj då. Tillbaka till Norge. Vår lilla delegation. Isländska kyrkoherden i Hönefoss. Lene. Delar av kören. Nattvarden delvis framdukad. Ses på fredag om ej förr. 

Bo Frank

20220608