tisdag 10 november 2020

Öde

I Torekov finns drygt 1000 bofasta och på sommaren kanske 6000. Namnet kommer inte från legendens Sankt Tora, det lokala helgonet. Thora är dialektalt för höjd och kove är ett dialektalt ord från germanskt ursprung. På engelska cove, koja eller hydda. 

Nio månader om året har man i princip hela Torekov och dess omgivningar för sig själv. Hav, kullar, slätter och de långa och omväxlande stränderna. Någon enstaka restaurang har helgöppet, Rapps konditori ett antal dagar i veckan. Den utmärka ICA-butiken gör sig inte besvär förrän 09.00 varje dag. Vid ICA-butiken finns postlåda och en lokal bensinmack. Och romer som ibland säljer hantverksprodukter. 
Turbåtarna till Hallands Väderö ligger förtöjda och väntar till våren. Någon eller några fiskebåtar prövar lyckan. Däremot är det full fart på byggandet. Det ena huset vräkigare än det andra. Fastighetspriserna ökar lika mycket som Corona....

Spa-hotellet är granne till oss. Med fin utsikt över havet och Hallands Väderö. Verkar till synes ganska frekventerat. I denna idyll hörs fasaner och rådjur går ogenerat förbi vid lämplig tid på dygnet.

Idag. Fruktansvärd nackspärr. Varvar Alvedon med tre övningar jag hitta på nätet. Trycka med en penna hårt med ett kilo i främsta leden på pekfinger eller långfinger. Häva fram bröstkorgen. Andas djupt med diafragman under en längre tid. 

Vårt hus börjar ta form. 
Och från andra sidan. 
Torekov i vila

Och hummertinor som väntar


Torekov 20201110


Bo Frank