torsdag 8 oktober 2020

John Winston Lennon 1940 - 1980

I morgon för 80 år sedan föddes John Winston Lennon i Liverpool. Samma dag som Winston Churchill blev partiledare för det konservativa partiet. 9 oktober 1940. 
För att göra det enkelt. Beatles var John Lennons band och slutade som Paul McCartneys band. 6 juli 1957 träffades John Lennon och Paul McCartney. På ett Garden Fete vid S:t Peters Church Field. Ett typiskt engelskt program som påminner och en trädgårdsfest i Morden i Midsummer. 4.15 uppträdde John Lennons band The Quarry Men Skiffle Group. Paul kunde spela gitarr och kom med i bandet. På den vägen blev det. Spelningar i Liverpool. I omgångar på stripklubbar i Hamburg. Oerhört arbete för att få det första skivkontraktet i London. Lennon&McCartney står som kompositörer på samtliga Beatleslåtar förutom de som gjordes av George eller Ringo. Oftast var det den som var låtskrivare som sjöng låten. Nära kyrkan där de träffades ligger Penny Lane. Låt av Paul Mccartney och parken Strawberry fields, låt av John Lennon. Deras gemensamma mästerverk var dock A Day in the Life....

Efter genomslaget i Ed Sullivan show i februari 1964 i USA intogs världen. Tävlan mellan John och Paul med låtskrivande. Help. John. All you need is love, John. Revolution,  John. Så kan man fortsätta räkna upp i det evinnerliga. 

John var en skicklig tecknare. Gjorde några nonsensböcker med Liverpoolhumor som han själv illustrerade. John förnyade Beatles. Ibland under inflytande av droger. 

Redan 1966 slutade Beatles turnera efter en konsert i San Fransisco. De var trötta på flängandet, rädda för attentat, instängda på hotellrum. En utrustning som gjorde att de knappt själva hörde vad de spelade på jättearenor runt om i världen. Och en musik som blev för avancerad för att framföras av fyra personer. Det blev filmer. A Hard Days Night, Help, Yellow Submarine och Magical Mystery Tour. Och svanesången. Filmen Let it be. En dokumentär från arbetet i studion på Abbey Road. Där ser man Yoko Ono ta plats. 1970 upplöstes Beatles. En av de sista Beatleslåtarna, en favorit, blev The Ballad of John and Yoko. En låt om Johns och Yokos bröllop och spektakulära bröllopsresa via Amsterdam och Gibraltar. John och Paul spelade in låten själva. 

Efter tiden med Beatles fortsatte Lennon att göra egna album. In och ut i dimman. Enormt självutlämnande musik. Medverkade på Ringos och Georges skivor. Fler och fler politiska texter. Woman is the Nigger of the World ett typexempel. Rocklåtar. Mjuka melodier som Imagine. 

Några år innan sin död pappa för andra gången. Sonen Sean tillsammans med Yoko. Så tog livet slut. I en period av uppåtgång. Mördad utanför sitt hem i Dakota Building vid Central Park. Världen stannade för en stund. 8 december 1980.

Idag. Det finns mycket på nätet. Beatlesfamiljerna "hänger" ibland med varandra. 

John Lennon kunde vara sarkastisk och vitsig. På frågan How did you find America svarade Lennon, we took left after Greenland. Inför en spelning med drottningen ( samma drottning idag ) sa John. Ni som sitter på platserna där bak kan applådera och ni där framme kan rassla med juvelerna. 

Så kom historien när Lennon sa att Beatles var större än Jesus. Inte riktigt så han menade. 

Det finns stora citatsamlingar på nätet från låtar och intervjuer. 

Life is what happens when you are busy making plans. Everybody loves you when you´re six foot in the ground. 

Samma dag John Lennon dog fick jag i uppdrag att skriva en minneskrönika för Kronobergaren. Jag har fortfarande den kvar. Det blev en helsida. Det bästa jag skrivit. Skall plocka fram den. När jag dragit iväg detta som jag tagit ur minnet och färdigställt på ca 30 minuter. 

Men. Idag öppnade jag en bok som jag inte öppnat förut. Japan through John Lennons Eyes. Med förord av Yoko Ono. 200 sidor med teckningar från Japan. Trodde jag köpt den i Kyoto när jag var där, men skrivit Washington DC 20170907 i boken. Har minne som en guldfisk. Min son Jacob sa häromdagen, pappa det har du redan berättat. 


Växjö 20201008

Bo Frank