onsdag 27 maj 2020

Konst eller bara konstigt eller både och

Trots den fria världens största offentliga sektor tillhör Sverige de länder som hitintills haft högst dödlighet i Corona. Som så ofta är det en handhavandefråga och inte en resursfråga. Samma sak gäller skolan.

Så var årets besök på underbara Wanås avslutat. Finns det något mera hänförande än konst i en vacker miljö. Så fort vi kan ta oss till Danmark åker vi till Louisiana som öppnade för någon vecka sedan. Fast Wanås miljö är vackrare - trots avsaknaden av hav. Gick runt och såga kära och gamla bekanta skulpturer. Och fängslas som alltid av Marianne Lindberg De Geers ljudinstallation. Och glad för hennes bronsdamer utanför vår konsthall i Växjö.

Årets  "dragplåster" är Kimsooja Sowing Into Painting. Konst eller bara konstigt? Det måste ligga i betraktarens sinnen. Förmodligen både och. Det är en fröjd att bara gå runt och se allt det vackra, annorlunda och utmanande i denna slottsmiljö.


Hustrun har satt en önskelapp i ett av Yoko Onos 14 önskeäppelträd. Och jag skrev en lapp.

Blev glad över ännu Yoko Ono-pryl som jag ansåg helt nödvändig.

En skog av använda lakan. Kimsooja. Förra året flera klädstreck med använda kalsonger på Louisiana - har glömt vem som var konstnären.

Långlogen Hay Barn. Glasgolvet speglar ladugårdens tak.


En favorit. Pyramiden av Gunilla Bandolin.

Vackra slottet från baksidan.

Verkade som om vi denna dag tillhörde de yngre av alla dessa besökare.

Tänk vilka upplevelser man kan få - utanför allfartsvägarna.

Växjö borde återgå till en ny skulptur runt Växjösjön årligen eller i vart fall vartannat år. En person till utöver de 6000 som jobbar i kommunen gör varken till eller från. Men det gör ett konstverk eller två.

Det är i dessa stunder man skulle önska sig stormrik. För att bidra med detta.

Bo Frank
Växjö 20200527