tisdag 14 april 2020

Exil i Torekov igen - vad heter statsministern i Sverige?

Konstig påsk utan barn eller barnbarn. Hade dock turen att bli bortbjudna på påskafton. Innan den läckra påskmiddagen promenad runt Skärsjöarna i kuperad terräng.Så det kan bli i naturen.

Noterat i påsk. Jag läste om Strindbergs Påsk.

Beatles 1. I Coronatider med lite folk ute har gatukontoret i London målat övergångsstället vid Abbey Road.
Beatles 2. Lappen där Paul McCartney kladdade ner texten till Hey Jude, såldes för 10 miljoner.
Beatles 3. Ett simpelt askfat som Ringo använde i Abbey Road studien gick för 400 000.

Drog igår ner till Torekov igen. Näst intill storm. En av Sveriges vackraste vägar är kustvägen mellan Båstad och Torekov, via Norrviken och Kattvik. I iskylan och blåsten surfade folk. Går kanske att se några svarta prickar.

Bilden tagen i Kattvik.


Odling i Kattvik. Äpplen, päron eller druvor? Vill någon svara först så publicerar jag namnet i nästa inlägg. 

 En Strindberghimmel från huset i går kväll. Och vinden tjuter i taknocken. Underbart. 

Har läst igenom de fyra sista numren av Land. Och tagit med mig tre Lagerlöf. Läser om Jerusalem för fjärde gången? Mer djup än favoriterna Markens Gröda och Sju bröder. Liknande nordiska favoriter. 

ICA-butiken i Torekov har allt. En liten butik. 

Köper varje dag Nordvästra Skånes Tidningar. Köper alltid lokaltidning oavsett stad eller land. Läser med förvåning att min gamla, färgstarka klasskompis från Katedral, Charlotte Engblom lib, vill fortsätta med kommunala fyrverkerier. CE är ordf i Kultur och Fritid. Sett henne en gång på 50 år?

Hon var röd redan på dem tiden, men härlig. De röda var ofta det. De som inte ville likvidera motståndarna. Och läser att AKB fyller 50 idag. Grattis. Du hade fixat det om partiet hade haft is i magen. Tror jag. 

Vilka stråk längs havet här på Bjäre. Mil efter mil att bara gå efter havet. Utan avbrott. 

Den mest avgörande skillnaden mellan Blekinge och Skåne är artigheten. Här hälsar 9 av 10 när man är ute och går. I Blekinge 1 av 10. Växjö kan jag ej säga. Jag är igenkänd och säger God Morgon till de flesta. 

Så vad det detta med vad statsministern heter. Jag tror han heter Anders Tegnell. Inte i något land på jorden har en statstjänsteman på gott och ont så stort inflytande. Facit har vi ej. Med de är besynnerligt att den s k försiktighetsprincipen är som bortblåst! Den diskuteras inte ens. Kan inte läsa ut att statisten Löfvén  vid ett enda tillfälle vidtagit en enda åtgärd som myndigheten inte tipsat om. Har jag fel, rätta mig. 

Man skall väl inte vara amatöremedemiolog. Men att inte regeringen, med lyssnande på andra, gjort en enda sak utöver Tegnells s k rekommendationer. Det är både märkligt och besynnerligt. Man borde klippt till omgående med besöksförbud på äldreboenden. Detta införde Kronobergs län före  myndigheten/regeringens rek och tre veckor efter den första kommunen velat ha detta.....

Men, det kommer tid för rannsakning. Och vår beredskap har inte varit god. Blandning av socialistiskt flum och Reinfelds oförmåga har slaktat försvar/civilförsvar. 

Det är lätt att sitta i fåtöljen och ha åsikter. 


Torekov 20100414

Bo Frank