måndag 23 mars 2020

Hur det nya kommuhuset kom till......med Solen i solen...PS

En måndag i april 2014 fick jag och Per Schöldberg en föredragning av ett energisparprojekt som skulle delfinansieras av EU. Energibesparing av kommunhuset var en pusselbit i detta. Under föredragningen framkom att hyran för nuvarande kommunhus skulle fördubblas. Utan att nåt annat skulle bli bättre. Vi slog back och stoppade detta.

Några veckor senare träffades Per och jag på sedvanligt måndagsmöte som vi alltid hade.  Jag har en idé, sa jag. Jag har också en idé, sa Per. Det var samma idé.

Vi bad om snabbunderlag för ekonomin i att bygga nytt  kommunhus och sälja det gamla kommunhuset för fler bostäder i centrum. Kommunchefen tog  i hemlighet fram ett preliminärt underlag. Det var en s k win win.

Vi förankrade detta i blågröna. Och t o m i valrörelsen 2014 lanserade vi detta.

Sossarna såg sin chans 2018 och gå till val på att stoppa projektet trots att man visste att det inte var möjligt. Och gjorde en rejäl fuling och satte kommunhuset mot vård och omsorg. Det gick inte hem.

Två år efter kommunhuset är på plats kommer folk vara lika stolta över denna knutpunkt som över Konserthuset, Arenastaden och annat som från början förefall som dyrt och onödigt.

Växjö skall alltid våga och leda utvecklingen.

Första kommunen i norra Europa med gatlysen av el från eget elverk. Första kommunen utan för Stockholm med museum och teater. Sveriges andra gymnasieskola.... Listan kan göras lång.

Första kommunen i världen som fattade beslut om att bli fossilbränslefri....

I dessa tider har man lite mer tid.

Årets första glass. Och en timme i solen på en av bänkarna utanför residenset. Där får man också höra vad folk har att säga om livet. Och kunna prata lite. Kors, sitter du här, var det en dam som sa.


PS Ser mängder av annonser där ockerbolag vill låna ut pengar till astronomiska räntor. Ofta till människor som redan är utslagna av andra ockerbolag och av egen dumhet. Krönikörer i Expressen och andra tidningar med moraliskt hög svansföring gör PR för denna verksamhet. Ni vet vilka personer jag menar.  Avskyvärt. Förbjuda dessa företag. Och stäng ner spelföretag på nätet. Det går ej att sälja gårdsproducerad alkohol för folkhälsans skull. Men dessa miljardsföretag får fortsätta. Hemsk. DS


Bo Frank
Växjö 20200323