tisdag 5 november 2019

Inför en Tripadvisor för äldreboenden i Växjö !? PS


Som avdankat kommunalråd stålsätter man sig ibland för att inte offentligt ha åsikter om politiken i Växjö. Att inte skriva insändare, motioner och skrivelser om inte politbyrån godkänt det hela. Men blogga gör jag nästan helt fritt. Måste dock ta hänsyn till att Chefen sitter i partiledningen. Kan inte skriva rakt av att jag håller med Leif Östling i det mesta för att ta ett exempel. Men anser ärligt att nya kvastar sopar bäst. Hade inte slutat om jag inte haft den insikten.

För den som förhoppningsvis, snarast, får vår mamma på s k särskilt boende så inställer sig frågan. Vilket boende?

Jag är av  lång erfarenhet och  viss kunskap tvärsäker på en sak. Det är inte om ett boende är privat eller kommunalt som gör om det är bra. Inte ens hur mycket resurser de har i form av personal och liknande. Och allra minst i dessa tider då det är personalbrist. Och man i princip tar den man får..
Ibland funderar jag på hur de ser ut som inte fick jobbet......

De finns bara en sak som konstituerar ett bra äldreboende eller en bra skola. Ledarskap, ledarskap, ledarskap, kultur och struktur. Ett boende/skola kan göra underverk med samma resurser som en annan enhet som presterar noll.

Går man in på socialstyrelsens hemsida kan man gå in och kolla alla äldreboenden i Sverige och jämföra. Omdömen och fakta. Också för Växjö. Toleransnivån i Sverige är lägre om ett privat boende är kass än ett kommunalt. Och hur är det i små kommuner där alla känner alla, har släkt och vänner inom vården och en anhörig som vårdtagare? Med bara kommunala boenden??

Vanvård kan frodas i alla boenden som saknar ledarskap, kultur och struktur.

Min livserfarenhet säger mig också att rika klagar mer än fattiga,  om allt. Fattiga är mer fördragsamma.


I Växjö hittar jag några privata och några kommunala boenden som verkar sticka ut med bra omdömen. Min syster, som är mer begåvad än vad jag är - och  t o m disputerad -  tänker åka runt och besöka olika boenden,  när vi fått ett biståndsbeslut. Vi hör ju vad som sägs också från de som jobbar i vården. Mellan raderna. Min dotter har jobbat på ett kommunalt boende som ligger i fortfarande ligger i topp...

Mitt i denna process kom jag att tänka på Tripadvisor. Har under 25 års tid lärt mig lita på deras omdömen om hotell, restauranger, sevärdheter etc. Har aldrig blivit " lurad " av deras omdömen.
Dyra ställen, billiga ställen. Det stämmer. Alla kan vara bra eller dåliga.

Borde det inte finnas en Tripadvisor där anhöriga/vårdtagare kan säga sitt? Och när tar Tripadvisor på sig denna uppgift? Någon säger. Man kan sätta personer och betala dem för att skriva omdömen. Visst. Men jag har aldrig under alla dessa år råkat ut för att något på Tripadvisor som fått bra betyg är dåligt. Vad säger du?

Det vi önskar är ett boende där mamma trivs, bra och rikligt med bemötande,  matkultur, ett glas vin om hon så vill och att kunna komma ut?

Är det svårare än så? Och att det medicinska fungerar. Men det måste ju vara en självklarhet. Och att det är bättre än den isolering som en person lever i som är dement, ser illa, hör illa och bor ensam.  Även om det är en hyfsat bra hemtjänst.

Blir bara så för trött på politiker, främst sossar, som skall bjuda över med mer pengar till den s k vården, omsorgen och skolan -  om de är i opposition. Det handlar inte om pengar,  i det land som redan betalar mest för detta!!

Finländarna är världen lyckligaste folk och har världens bästa skola,  som har betydligt färre lärare per elev. Men lärare som har status och bra betalt. Och inga s k friskolor.

Är så innerligt trött på alla dessa politiker som inte fattar det grundläggande.

Ledarskap, ledarskap, ledarskap, kultur och struktur. Inte någon eller några miljoner mer eller mindre.

PS Mamma har jobbat 47 år. Några dagars sjukfrånvaro. Vi skall behöva kämpa för en värdig ålderdom.


( och det väller in människor till Sverige som går rakt in i vårt s k välfärdssystem utan att ha gjort ett handtag )


Inte konstigt att det politiska landskapet ser ut som det gör! Hur många tänker som jag!? Många!

Få vågar ge sig till känna, som är vettiga för övrigt!

Fler och fler som inte ser att vårt samhälle inte är till för dem som arbetat, slitit och gjort rätt för sig.

För att ytterligare spetsa till det hela. På vilka särskilda boenden skall alla terroristmisstänkta, som regeringen inte utvisar, bo på framöver? Det är bara en tidsfråga innan det också startar muslimska äldreboenden som gladligen skall bekostas med skattepengar. Andelen välfärdsföretag med brottsligt uppsåt ökar. Tur att inte medborgarna till fullo vet vad som pågår i vårt land.

DS

Bo Frank
Växjö 20191105