måndag 4 februari 2019

EXTRA EXTRA Smålandsnytt och kommunalrådslöner PS Hade lite fel

Är inte part i målet och kan säga vad jag vill. Det har jag i och för sig gjort tidigare också.

Sverige är världens mest inkomstjämlika land. Och politikerlönerna är låga vid en jämförelse med andra länder. Kommuncheferna i Sverige har 36% högre lön än deras chef, kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande. Detta är helt åt skogen. Kommunstyrelsens ordförande borde vara den högst betalda i kommunen på samma sätt som statsministern borde vara den högst statligt avlönade. Under min tid som kommunalråd, nästan 30 år var jag alltid i tjänst, mobilen på dygnet runt i 30 år och alltid tillgänglig. Jag vet vad jobbet innebär. Det mest utsatta och det mest ansvarsfyllda i en kommun.

Media älskar att med jämna mellanrum grotta ner sig i politikerlöner i landet där Jantelagen är grundlag. Nästan alla politiker duckar inför frågan. Det har jag aldrig gjort. Anna Tenjes lön må vara den högsta politikerlönen i Småland, men borde vara högre. God kommunal ekonomi, ordning och reda, framgångar på nästan alla områden. Skulle hon dessutom sänka sin lön för att hon är kvinna?

Man kan diskutera rättvisa löner i oändlighet och alla har rätt till sin uppfattning. Vill man ha ledande politiker som är de skarpaste knivarna i lådan - om uttrycket tillåts - så kan inte det tyngsta arbetet i kommunen vara ett jobb där flera tjänstemän tjänar mer. Och duktiga specialister nästan lika mycket. En s k förstelärare i Växjö kan ha nästan 50 000 i månaden. Säkert välförtjänt. Anna Tenje har drygt 80 000 i månaden. Vad det någon som trodde att löneskillnaderna inte skulle vara större?


Smålandsnytts reportage i detta ämne är ett journalistiskt lågvattenmärke av värsta slag. Det stärker inte min syn på s k Public Service. Varför? Utgångspunkten är ett ställningstagande i sig i en laddad fråga. De där jäkla politikerna och i synnerhet Anna Tenje, har för bra betalt.
Public Service skall inte tycka. De skall förmedla fakta.

Samma sak med Svenska Akademin. Kulturnyheterna konstaterar idag att akademiledamöterna tjänar tre gånger snittet för författare. Vill någon ha en akademi av författare som inte kan kränga en enda bok och som inte har en veckas eftergymnasiala studier? Jag gillar som alla vet jämställdhet, men jämlikhetstanken drivs i absurdum i vårt land? Borde inte alla kulturprofiler i alla TV-soffor undanbe sig en lön högre än en undersköterska? Det gör ingen.
Den som anstränger sig mer och har större ansvar måste tjäna mer. Osäkert om jag skulle välja om mitt jobb i ett nytt liv. Gott om vännermed högre inkomster per timme och mindre ansvar!

Innan valet gjorde media undersökningar om hur mycket de olika partiernas kandidater på valsedlarna tjänade. Har faktiskt glömt utfallet av detta, men medias utgångspunkt var att man var bättre ju mindre man tjänade! Detta är Sverige. Framgångsrika företagare, snickare, lärare ses som en belastning. Vem vill sänka sin lön för att ta ett politiskt toppjobb? Nu handlar inte detta bara om pengar. Det är sant. Man måst  ha samhällsintresse, intresse för människor och engagemang. Men lönen är inte ointressant för den som skall ta ett jobb.

Trams Smålandsnytt. Inte heller jämför man kommunernas storlek i dessa reportage. Per invånare har väl i så fall Anna mindre än andra k-råd!
Ett kommunalråd och en kommunchef i Växjö skall självfallet ha mer betalt än motsvarande i Högsby.

Dessutom heter Anna Tenje Anna Tenje och inte Anja Tenje.

Vad gör Anna när några studenter som sossarna håller bakom ryggen demonstrerar mot fler bostäder på Campus? Åker dit och pratar med dem en timme! Det kallas på svenska civilkurage.

Margret Thatcher sa en gång, fritt översatt, " de flesta kärringar är män ".

PS Å andra sidan finns det i Småland och har funnits kommunalråd, precis som på andra " jobb" inte gjort många knop, bommat åtaganden, sammanträden etc. Men jag är ju del av den " vänskapskorruption" som finns inom alla skrån. Har erkänt svårt den som inte gör sitt bästa efter sin förmåga. DSBo Frank
Växjö 20190204