onsdag 5 december 2018

Demokrati eller diktatur spelar ingen roll

Har näst intill gett upp om klimatet. Alla kurvor pekar åt helt fel håll. Och vi festar på som inget har hänt. Jag, du och alla andra. Vi går mot starkt negativa förändringar av villkoren på jorden. Extremväder, havsnivåhöjningar, kollapsade ekosystem, 100-tals miljoner klimatflyktingar, främmande djurarter som hotar vår biologiska mångfald, sjukdomar som bereder ut sig med klimatförändringarna.
Vilket styre det är i olika länder spelar i princip igen roll.  Det är innehållet som räknas. Ingen ledare eller regering har klimat och miljö som huvudfråga fast detta skulle kunna räknas hem rent ekonomiskt. Eftersom ekologi och ekonomi är två sidor av samma mynt. Är det i detta sammanhang som man kan se att bortåt en tredjedel av ungdomarna i Europa inte anser att demokratin är en överlägsen styrelseform?
Och det hela blir inte bättre för att 15-åringar skolstrejkar i stället för att skaffa sig kunskaper.
Just nu ännu ett pratmöte i Polen. Pratmötena avlöser varandra. I Sverige jobbar Fossilfritt Sverige under ledning av gurun Svante Axelsson på. Men om ingen bryr sig om vad han, Johan Rockström och 99,9% av alla världens klimatforskare säger. Vi har kunskap som inte används. Gustav Fridolin upprepar att höghastighetståg som kan finnas i Sverige 2040/2050 skall rädda klimatet! Detta är inte trovärdigt när vi måste byta bränsle för transporter NU!


Politiken klarar inte av att successivt öka skatten på fossila bränslen och minska skatten på det förnyelsebara. Och den jäkla oljan tycks ju inte ta slut!?

Idag pratas det mer om klimatskydd än hur vi skall minska utsläppen. Det är illavarslande. En sorts uppgivenhet. Visst klimatskydd behövs, men det är som att ordinera Alvedon bot benbrott.

Vad är sista halmstrået? Vår Herre? Eller marknadskrafterna? Hur länge skall försäkringsbolagen försäkra människor, hus, infrastruktur och annat om det är klimatförändringar som är orsaken? Snytbaggar i skogen som kan göra det gröna guldet oanvändbart!? Är det bara marknadskrafterna kvar att lita på när politiken lämnat walk over?

Vad kan man själv göra utan att sätta på sig tagelskjortan? Man kan köra miljöbil. Har inte heller flugit till Stockholm på flera år. Man kan äta svensk kött och spara energi. Och fundera på vilka klimatavtryck det vi handlar ger upphov till.

Måndag. Styrelsemöte med Klimatkommunerna i Stockholm,. Vi träffas fysiskt två ggr om året. Resten är webbmöten. Det går utmärkt. Växjö var med och startade denna klubb av kommuner som vill gå före. Jag var på min tid den ende KSO i landet som hade miljö- och klimatfrågor som huvudfrågor. Årsmöte i Örebro i vår.

Till Gransholmsgården. Moderat gruppmöte, nomineringsmöte och julmöte i ett.


Jag gör inhopp i tomtesånggruppen. Dr Sigge och vänner under ledning av Sofia Stynsberg. Sigvard Jacobsson, Sofia Stynsberg, Ego, Ulf Hedin och Lena Wibroe. Knappt 100 personer mötte upp på denna julavslutning på vårt gruppmöte.

Tisdag morgon. Frukostmöte på Swedbank. Årets bäste föredragshållare?Jonas Eriksson. Den mest namnkunnige svenske fotbollsdomaren någonsin. Entreprenör och entertainer. Jag bara satt andlöst och lyssnade. Om ledarskap, att ta folk. Om Ronaldo och Messi. Och annat. Hur kan jag ha missat honom. Vilket jobb som ligger bakom att vara elitdomare. Allt han säger under matchen och all konversation med de andra domarna spelas in och utvärderas. En ny värld öppnades och funderingar fick svar. Glömde bara att fråga honom om Collina!?

Med mamma på lunch på Lagerlunden. Jäkligt bra. Och bästa stället i stan för rullator. Eter lunchen skulle mamma ut och shoppa kläder. Jaha.

Till jobbet. Promenad.

Kommunstyrelsens årliga julmiddag där också avgående fullmäktigeledamöter var inbjudna. Anna hälsade välkommen och avtackade avgående ledamöter i kommunstyrelsen och jag avtackade avgående ledamöter i kommunfullmäktige. Fyra inbjudna ledamöter orkade inte ens tacka ja eller nej trots tre inbjudningar. Det blir ingen present i efterhand.

Malin Lauber avtackade Anna Tenje med sedvanlig liten julgåva och jag blev väldigt glad som också fick min släng av sleven. En litet härligt och antikvariatsdoftande, ouppsprättat häfte. Om Växjö, en akademisk 1700-talsavhandling översatt från latinet av S E Melander. Blev mycket glad för detta.

Fångade Anna och Malin i festyran på Hotell Teaterparken. Innan middagen, sedvanligt glöggmingel för kommunstyrelsen i kommunalrådskorridoren.


Idag. Regional utvecklingsnämnd. I kväll Direktmöte med medborgare.

I morgon sammanträde på ID tillsammans med länets fullmäktigeordförande. Och efter det Vida arena. Lakers.


Bo Frank
Växjö 20181205