måndag 9 oktober 2017

Läs inte detta! Bara för Dig som vill allmänbilda dig och för nördar!

I mästarnas fotspår, del tre. Mitt/vårt åttonde besök i Liverpool! Easy Jet är som namnet antyder lätt packning, till hustruns förtret. Var tvungen att knöla in handväskan i kabinbagen. On time. Tåg från Manchester Airport till Liverpool. En gång i tiden den första järnvägssträckan i världen. ( M till L )  Nu tre byten,  tågen gick på sekunden. Horder av vänliga järnvägspersoner som visade till rätta. I parti och minut. Alla människor vänliga!
 Billiga tågbiletter. 200 kr T o R. Kom till en av Liverpools fyra stationer. Gångavstånd till det ställe där man måste bo. Hard Days Night Hotel. På samma gata och granne med världens mest berömda musikklubb. The Cavern. Där Beatles spelade över 300 ggr och den klubb som flest band i världen spelat på. ( Beatles spelade på över 50 olika ställen i Liverpool! Alla har spelat på Cavern! Alla som  betyder nåt. Hela hotellet var fullt av bilder, glas och statyer av/med Beatles från filmen. Varje rum unikt med sin utsmyckning. Hotellets finrestaurang, en tredjedel av priset i Växjö, heter Blake. Efter Sir Peter Blake som satte samman omslaget på St Pepper efter instruktioner från Paul. På en jättelik spegelvägg i matsalen fanns svartvita foton på alla som var med på omslaget. Liverpoolborna är tvära men vänliga. Speciella!
Vi år Beatlesburgare. Åkte med vänner från Kalmar. Hustru åt en Linda McCartney - veg burgare som var delikat. Beatlesinspirerad meny och vinlista. Som ni ser. Hotellets logga är det berömda öppningsackordet till A Hard Days Night. Det finns avhandlingar om bara hur detta ackord uppstod, i grunden ett G7.


Ner till Cavern. Gode Gud. Det finns två delar. Gamla Cavern och nya Cavern Lounge. Det sista kostar lite pengar. Allt dock mycket billigt! Musik 363 dagar per år från 11 på förmiddagen till morgonkvisten. Vilka band!  Alla åldrar.


Fredag. Hustrun och jag gick upp till världens näst största anglikanska kyrka. Katedralen där Paul inte platsade i kören. Allt nära och på gångavstånd i L. Har en bok med 400 ställen med anknytning till Beatles. Vid elva steg vi på Magical Mystery Tour. Betalar man för att bo på detta fina hotell ingår det en massa saker som gör det billigare än att bo på skithotell! Två timmar i Beatles anda.
Alla deras olika hem etc. Lunch. Publunch och öl. Så två timmars Beatles Taxi tour med egen bil. Var inne på kyrkogården och såg de berömda gravarna, där Paul och John träffades första gången 6 juli 1957. Eleonor Rigbys grav. Och stenen där "prästen" i Eleonor Rigby ligger bergraven. Där John och Paul satt o rökte!  Taxichauffören kanske inte helt nykter? Tog oss till fina platser.
Till Cavern igen. Fram till midnatt. För mycket öl, men alkoholsvaga! Bra band. Folkfest. Alla åldrar. Hela Liverpool präglad av Beatles. Öl, vin, marmelader och choklad efter Beatleslåtar. Allt vad man behöver i ett hem går att få med Beatlesstuk.
Underbara frukostar med blodpudding, gott the och annat. Beatlesmusik över allt på hotellet. T o m jag tycker att det blev mycket i längden.
¨
Lördag. Rev av muséet The Beatles Story. Ingick i rumspriset det också. Som mesta. Sjätte gången där. Ute, Liverpoolväder. Regn och blåst. Köpte sjukt mycket prylar. Till nästa Beatlesmuseum. Uppmärksammade en affisch med Beatles gjord av 25000 gelehallon!!! Såg affischen som John Lennon skrev rakt av och som blev texten till min favorit For the Benefit of Mr Kite. Nya prylar.


Till Tate. Ett av Liverpools 27 muséer. Tyska foton, Roy Lichtenstein mm mm . Man skulle ha att göra i två veckor i Liverpool. Hustrun fick trumlektion av Ringo. När man checkar in på hotellet får man dricka en underbar Strawberry Fields. Och man får givetvis se Penny Lane o andra platser! Penny Lane är en rätt obetydlig gata som fått namn efter en slavhandlare, James Penny.


Min höjdpunk bestod av s k gristur. Just en dagen, den timmen satt Joe Flannery, Beatles turnéchef och Epsteins assistent, på ett museum och signerade sig nya bok om tiden med Beatles. Pratade säkert fem minuter med honom och frågade en massa och kallade givervis honom för sir, vid varje tilltal. Han ville ha mitt visitkort. För fem år sedan fick jag träffa Sir George Martin. Fick boken signerad av Joe Flannery. Till vännen Bo Frank! Bra bild av denne guru och mig! Togs av min mexikanska sol.


På lördagskvälen var vi så utpumpade att vi inte klarade att gå på Cavern igen. Dock. Har inte sett så
många utslagna, missbrukare och hemlösa på decennier! Det blev tidig kväll. Skall du åka till Liverpool? Hör av dig! Det är en höjdare!


Till Köpenhamn. Skatteparadiset Sverige och det ordnade landet. Fyra och en halv timme att ta sig till Växjö. Nästa inget fungerade.


Vaknade utslagen idag. Ont i kroppen och världens värsta bondförkylning. Fortsättning på en gammal?


Tog mig som alltid till jobbet. Hade en skolklass. Ställer aldrig in. Åkte i " dimma och trance" till Blekinge för att träffa en kvinna från kommunen i ett privat fastighersärende. Hur kom jag hem?


Lennon fyller år idag, som tidigare meddelats. Och hustrun i morgon. Och min f d hustru häromdagen. Personer med stark vilja för att uttrycka sig diplomatiskt! Allt är redo!


Boken? Standing in the Wings - the Beatles, Brian Epstein and me. Något säger mig att jag kommer att träffa Joe igen.


Försöker lägga in lite bilder. Har väl några hundra att välja på!


Bo Frank
Växjö 20171009