fredag 18 augusti 2017

En sjuk värld! Var tvungen att gå under jorden...

I USA får nazister demonstrera med automatvapen. I Ryssland är det en demonstration om två människor står med plakat närmre än 10 meter ifrån varandra. Demonstrationer är förbjudna. Världen är sjuk. I USA har folk röstat fram en galning och i Ryssland har en galning tagit makten. Churchill sa, " Det har sagts att demokrati är den sämsta styrelseformen som har prövats, bortsett från alla de övriga formerna som prövats genom tiderna ". Han sa också, " Socialismen är misslyckandets filosofi; med okunnighetens bekännelse och avundets evangelium". Vidare, " Jag hatar ingen, förutom Hitler - och det är profesionellt". När han fick beskedet 1953 att han fått Nobelpriset, frågade han, vilket av dem?


Igår. Ett gubbgäng " från gymnasietiden" som börjat träffas och göra olika saker. Värden hittar på. Igår heldagsutflykt i grannskapet. Vi började i Skruv, Norrhult med förmiddagspaj i trädgården. Korsade så järnridån och kom till Korsberga. En upplevelse att besöka Bengtssons fiskeaffär. Har aldrig sett nåt större. Och blev med en ny Ambassadeur! En röd. Min  gamla har varit kaputt i 15
 år eller så. Skall börja fiska lite. Passerade så Bengtssons 2. Otroligt med en stor affär mitt inne i skogen som säljer båtar, trädgårdmaskiner och ALLT. Höll på att köpa en båt! Åkte så till den vackra byn Nye. Oj vilken prakt, välhållna hus och skönhet. Vägen ner till Wallby säteri är en scenic road. Norr om länsgränsen utstrålar det gammal rikedom och i norra delen av vårt län gammal fattigdom! Tittade runt på Walby säteri. Ner mot sjön står en gammal minnessten som redogör för alla som bott på gården. Längst ner står det: Må denna gård bevaras från barbariska fiender, snikna statsmakter, ansvarslösa ägare och rovgiriga brukare.


Upp till Ädelfors. Tyskar och andra vaskade guld. Bra turistiskt ställe i all sin enkelhet. Vi avstod dock ifrån att leta fram guldklimpar. Körde till Levanders i Alsheda. Lanthandel, café mm. Fin fika i trädgården. Såg också några gamla bilar i fint skick. Fortsatte så till Kleva gruva. Oj vilket besöksmål, så nära, som jag inte ens hört talas om! En gammal koppar- och nickelgruva från 1700-talet. Gick en timme i de mörka, kalla, blöta gruvgångarna. Hade blivit ihjälslagen utan hjälmen då vi fick gå böjda i vissa av gångarna. Ca 3 plusgrader i gruvan. Ett otroligt fenomen då vi närmade oss gruvgången. Kallraset som kom ifrån gruvan. De stackars gruvarbetarna, som inte blev gamla, fick lyfta kassar på 60 kilo på bristfälliga stegar 50 meter upp i ett hål. Detta var en stor upplevelse för alla åldrar. När vi kom ut var det som att komma in i en bastu.


Holsybybrunn, Skede, Sjunnen till Vetlanda. Ända upp till Bodafors. Ner till Norra Sandsjö för en bättre middag på Värdhuset vid sjön. Rejäla plankstekar! Väg 127 mot Landsbro, Fröderyd ner till vackra Ramkvilla. På svindlande och vackra små vägar. Hörnebo skiffergruva. Fantastiskt. Tillbaka till Skruv i skymningen. Såg en sjö utan vatten i skymningen. Änghultasjön som ligger 1.30 m under normalvatten. Uppsummering. Släppte av kamrater i Sandreda. Somnade efter en strapatsrik och fantastisk dag. Tänk vad det finns saker i vackra Vetlanda kommun. Det var ju där vi kört runt hela dagen. Vetlanda och Värnamo skulle ingå i Kronobergs län.
Bo Frank
Växjö 201709818