fredag 7 juli 2017

Sptid och dela gärna detta inlägg!

Känns som en befrielse att slippa Almedalen i år. Men Anna Tenje och Växjö har haft stora framgångar. Anna Tenje också på DN debatt igår. Inte illa. Tycker det är befogat att Sveriges mest framgångsrika kommun finns i Almedagen.


Hur är då läget inom svensk politik. S gör ett smart drag som skickar dit Magdalena och låter Löfvén åka runt i verkligheten. Dubbel uppmärksamhet. Och så länge alliansen obegripligt nog inte får tummarna ur och fäller regeringen så har s det ganska bra. Sd-skräcken kan ge s permanent regeringsinnehav. Varför skall man rösta på ett parti som inte vill ha makten? Det vill i alla fall m och kd. Sd går bra utan att egentligen inte göra nåt men att bara finnas och dra till sig sympati genom total mobbing från hela det svenska etablissemanget. M har det svårt. Inget fel på politiken. AKB gör så gott hon kan. Bara frågan om det räcker? C går som tåget trots en i Europa extrem invandringspolitik. Kan vara så att den del av befolkningen som är flyktingpositiv ser c som ett bra alternativ. Och Annie Lööf är klar och redig. Fp slits av inre strider. Björklund kanske har gjort sitt, men alternativet förskräcker många inom fp. Mp har det svårt. Lättare för ett sådant parti att vara i opposition. Mp har gjort mycket bra i regeringen, men räcker det? Kd. Ebba B T gör ett bra jobb. Gillar henne starkt och framför allt hennes tal om islamiseringen av Sverige i Almedalen. Frågan är också denna gång om det räcker. Men alliansen kan komma igen!!! Höll på att glömma v. Jonas Sjöstedt är som hämtad ur grekisk tragedi. Lovar allt till alla med pengar som inte finns.


Ljungby. Läste Smålänningen höromdagen. Sd har lagt en motion om att kommunanställda skall ha neutral klädsel ur religiös och politisk synvinkel. Denna motion är så pass intressant och har så många bottnar så den vore värd en seriös diskussion. Ser att kommunens personalchef sågar motionen med motiveringen att man vill ha större mångfald. Blir för det första ytterst irriterad över att kommunala tjänstemän recenserar politiska motioner. Det är inte det de har betalt för. Det fanns inte ens på kartan på "min tid" i Växjö att tjänstemän tilläts uttrycka åsikter om politiska initiativ. Detta berör ju också själva motionens grundidé. Offentliga tjänstepersoner skall vara politiskt neutrala. När de kommer hem får de gärna sätta på sig krucifix eller moderatmärke på kavajen.


Den som arbetar i offentlig tjänst skall vara till för alla och åtnjuta förtroende. Oväld är ett gammalt fint ord. Jag skulle inte vilja lägga in mig på en operation och se läkaren bära ett v-märke eller sen sosseros på den vita rocken. Eller se en lärare med Hells Angels väst. Eller en sjuksköterska draperad så man inte ser ansiktet. Vi vill ha ökad mångfald, säger personalchefen. Vad innebär det? Vad är det som skall öka? Anställda som tillhör Fi eller Svenska motståndsrörelsen? Eller fler buddhister? Eller folk som har erfarenheten av att ha krigat för IS? Jag anser att varje förslag skall seriöst prövas som läggs av ett parti i riksdagen eller i en fullmäktige församling. Jag tror att om man skulle fråga svenska folket så skulle det finnas en klar majoritet för att kommunala tjänstemän och offentligt anställda skulle uppträda politiskt och religiöst obundet. Svårigheten är ett definiera vad det innebär att ha en politiskt och religiöst obunden klädsel. Men då har man ändå börjat närma sig frågan på ett seriöst sätt. Jag kommer ihåg hur det var för decennier sedan i Växjö då både kommunanställda och tjänstemän på arbetsförmedlingen bar sossemärken på arbetstid under valrörelsen. Och när arbetsförmedlingen skulle rekrytera aspiranter stod det i annonsen att erfarenheter från s k folkrörelsearbete var en merit. ( Läs Unga Örnar och SSU)  Skulle dock inte tro att Dan Eliasson tillåts sätta en sossenål på poliskuniformen! Ja, ta polisen. De om några skall väl framstå som politiskt och religiöst obundna.


Var på en fin middag på konserthuset i onsdags. Avslutningsmiddag för 200 fotbollsungdomar och ledare från Växjö kommun och från Duluth. Var en av initiativtagarna till detta utbyte för ca 21 år sedan. Sister City Soccer Cup. Vackra, glada ungdomar. Som fått vänner för livet. Några kommer att flytta till USA eller till Minnesota för att studera. Och en del kommer från Duluth för att studera i Växjö. Det vet jag. Jag har glädjen att träffa dessa ungdomar lite då och då. Är lycklig ända in i själen när jag ser dessa ungdomar glädjas, Och över kommuninvånare som lägger tid på detta och öppnar sina hem.


Var också mycket nöjd över min Sommarspaning i tidningen igår. Och skall till Liverpool i oktober.


Hustruns underbara barnbarn åkte igår. Och grät. Det tyder på att även de haft det bra. Ha en fin sommar!
Bo Frank
Växjö 20170707