söndag 28 maj 2017

Är gräset grönare på andra sidan? Kanske!

Hemma efter fyra dagars kulturvandring i årets Europeiska kulturhuvudstad, Aarhus. Har besökt alla kulturhuvudstäder sedan detta jippo började.


Ja, kanske är gräset grönare på andra sidan. Inte bara på den gigantiska gräsmattan ner mot havet vid drottningens sommarslott.  Utan kanske i hela Danmark. Tågen i tid.  Designad 2 klass vagn. Gott om plats. För folk, fä, barnvagnar och bagage. Den som ville fick ta en öl eller dricka medhavd vin. Dansk gemyt. Tog in på Ritz.  Tre stjärnor som skulle varit minst fyra i andra länder i Europa. Gått nästan två mil varje dag. Åtta muséer/konsthallar. Musik, teater, strandpromenader. God mat. Och den som vill kan köpa en flaska skumpa på Seveneleven mitt i natten. Kommer man till hotellfrukosten som öppnar 07.30 så kan man komma in mycket tidigare om man accepterar det som finns framme. Danskar är inte så fyrkantiga. I Aarhus finns Danmarks största galleria, vid stationen. Hemsk som alla gallerior. Men köpte en blågul fluga som jag skall ha när vi tar emot kungen 6 juni.


Såg tionde eller elfte gången på min favoritmusical, Jesus Christ. Ganska bra. Dock 600 kronor för en
restplats som fanns kvar på översta raden. Danskar är bra på affärer, man får räkna fingrarna när man tagit en dansk i handen. Oavsett. Hustrun och jag njöt. Nordisk Spisehus! Bättre än PM?! Det viktigaste är att inte de anställda framstår som förmer än gästerna vilket ibland inträffar på restauranger. En ung otrevlig typ med bakåtslick och goddagspiltsleende på denna krog. Men oj. Bra. Trots ett skuggigt hörn. Bästa middagen någonsin i det slaget!? Bortsett från en nattvard i Jerusalem för många år sedan.


Aarhus. Kvinnomuséet var bland det bästa. All konst. Den gamle by. Promenadavstånd till allt.


Tåget hem. Buss mellan Lund och Hässleholm. I Danmark fräscha tåg, wifi o glada konduktörer. Och dörrar som funkade.  Sverige. Olika avbrott på resten av sträckan. Skitigt tåg. Banarbete, mötande tåg och oförklarliga stopp. Hållet Sverige på att bli ett u-land med medborgare som inte begär sin rätt!?


Hemma. Upp till sjukhuset, sent besök hos mamma. Hem genom en skitig och nedskräpad stad. En söndag em. Kontrast mot Aarhus. Vad händer i Växjö? Och Sverige. Två eller tre tiggare på fyra dagar i Danmarks näst största stad. Synliga poliser i Danmark men för mycket haschångor!


Största lyckan. Att vid en stor dansk frukost läsa en av världens tjockaste tidningar vid sidan av Los Angeles Times. Jyllandsposten. Jätteartikel om världens största band och världens mäktigaste skiva. St Pepper.


Man skriver och citerar The Times att denna skiva var en av västvärldens mest avgörande händelser. Fyller 50 i år. Återkommer om detta på annan plats. Att läsa denna maffiga Jyllandspost på ort och ställe. Oerhört. Man behöver inte ens " den lille" för att komma i extas.


DFF gjort sitt. Inte Öster. Beklämd över ynglingen som drunknat i Lammhult. Och all skit som händer när utländska ungdomsgäng håller på att ta över i Växjö, Alvesta, Älmhult och andra ställen. Vuxenvärlden och det offentliga Sverige står som fån och tittar på. Men medborgarna knyter näven i byxfickan på svenskt maner. Politiken måste vakna!


Har full vecka. Hur det nu kan komma sig.
Bo Frank
Växjö 20170528