fredag 20 januari 2017

En nära döden upplevelse - guldfest igen?

Så var det fredag igen. Ikväll moderatfest, i morgon bortbjudna och på söndag har vi litet jippo hemma.
Händelserik vecka. Bra möte med rikspolischefen. Som lovade att komma till Växjö efter sommaren för att följa upp vårt samtal. Återstår att se vem som är rikspolischef då. Inget bra läge i Växjö. För några år sedan var polisen besvikna för att 30% av alla brott inte utreddes. Idag är det ca 70%. Och det tar tid. En polisstudent blev i helgen misshandlad när han skulle gå emellan i ett bråk där tre killar från annat land gav sig på en kille. Han har fått indikation på att detta kan komma upp om ett år i rätten. Och advokatsamfundets ordförande är emot jourdomstolar. Klarar inte att höra henne eller diverse kriminologer!
Åkte till Kiruna för genomgång av alla frågor kring hur man flyttar en del av en stad. Det gamla fina stadshuset från 50-talet är ett av alla hus som skall rivas. Nu byggs ett nytt en bit bort. Gruvan tar och gruvan ger. Gruvan betalar flytt och rivning av allt och betalar det nya. Politisk oro i Kiruna. 12 partier i fullmäktige. Nu styrs staden av s, m, v och fi. Förefaller ha många olika uppfattningar av hur det skall gå till. Staten har inte lyft ett finger för att sätta till en samordnare när olika statliga intressen motarbetat staden när det statliga företaget skall expandera. LKAB.


Buss i snöyran till Gällivare. Senare på kvällen 47 sek m en bit bort. Fin middag med fjällröding och hjortron och annat. I skuggan av storebror Kiruna genomför Gällivare samma flytt av samhället när gruvan expanderar. Gällivare. Stort som Skåne och Halland. 24 000 invånare,   en per kvadratkilometer,  Ingen arbetslöshet.  Högre medelinkomst än i Växjö!!! Bland de bästa i landet.
Står man på toppen av Dundret ser man 11% av Sveriges yta. Kommunen styrs av den f d Växjöbon Lars Alriksson KSO (m) tillsammans med v, mp, sjukvårdspartiet och f d SKP. Kommunen har två huvudorter. Malmberget och Gällivare med 8 km emellan. Nu flyttas stora delar av Malmberget till Gällivare. Denna flytt har kommit i skuggan av Kirunas flytt. Mer imponerad över hur man jobbar i Gällivare. Och ett härligt politiskt klimat. Det saknas dock entreprenörer och byggare. PEAB tycks dominera totalt i norr. LKAB och PEAB. Gällivare har svår bostadsbrist. Och kvinnounderskott. I Kiruna äger staten all mark och där tycks det vara svårare att komma fram än i Gällivare där den mesta marken är privat. Inget parti tycks se staten som en tillgång. Gällivare bygger en fin "stad". Imponerad över hur man tar sig an utmaningar. Härlig rundtur i buss i ett blåsigt landskap. Vädret dock ur balans. Kring nollan i mitten på januari. Undrar hur det skulle gå till att flytta Växjö? Den fina kyrkan i Gällivare flyttas nu för tredje gången!


Sen började eländet. Lyfte från Gällivare i 20 sek m. Planet skakade och riste redan när vi stod stilla. Trodde jag skulle dö. En helvetesfärd till Arvidsjaur. NextJet. Dansk operatör och besättning från Baltikum? De sa hela tiden att vi skulle sitta still och fastspända. Man pratade om kraftig och svår turbulens. Landade i A. En rysare där vi plötsligt bara tog mark. Ville bara ner.  Funderade på om jag skulle hoppa av. Men ingen annan gjorde det. Upp igen och en del nya passagerare. Sen blev det lugnare. Och man kunde köpa vin!


Till Arlanda och så Expressen till hotellet. Tyckte att sängen skakade. Skickliga piloter. Såg om AKB:s utspel på TV. Det är väl klart att man vill komma i regeringsställning så fort som möjligt. Min uppgift är nu ännu tydligare att backa upp det mina centrala och lokala partiledare tycker. Sa det till DS som ringde mig idag. Stänger ner eget tyckande om det partiet kommer fram till. Det får Anna&Anna sköta.


Fanns med på SvD debatt idag. Kvardröjande fråga kring kommunala poliser. Initierades innan årsskiftet.


Klev av tåget och gick på fredagsklubbens lunchmöte för att få upp närvarostatistiken. På jobbet på em. En hel del papper att ta itu med. Hoppas att Fredrik Sandbergeffekten håller i sig så det blir sex nya poäng i helgen.


Trevlig helg kära Växjöbor och alla andra läsare av denna blogg.


PS Efter 10 veckor fick jag svar från SvT om hur mycket av deras program som handlas upp av utomstående. Det är hela 40%. Och dessa avtal är hemliga. Så står det till med transparensen hos Public Service som kräver att alla kommunala avtal skall vara offentliga. Radion svarade redan innan jul att de handlar upp ca 2300 program varje år. I hemliga avtal. När en kommun handlar upp för att få mångfald, valfrihet och lägre kostnader framställs detta som näst intill kriminellt av Public Service! DS
PS PS Lakers toppar tabellen. Tror på guld. DS DS
Bo Frank
Växjö 20170120