torsdag 10 mars 2016

Social explosion

Träffade som vanligt på vårt månadsmöte flera av landets ledande m-politiker. Alltid diskussion om konsekvenserna av flyktingmottagandet som håller på att urholka statens ekonomi. Sverige tar 50% av alla s k ensamkommande. Varav en stor grupp sannolikt är vuxna, vi får ju ännu inte åldersbestämma dessa personer mer än när åklagare begär detta vid brott. Vad blir konsekvensen för vårt pensionssystem när ett  stort antal personer längre fram i livet vill åldersbestämma sig för att få pension? Det är också en tickande bomb för rekrytering till utanförskap och kriminalitet.  Ungdomar med rotlöshet och dålig utbildning. Det får också demografiska konsekvenser. Jag avskyr att vara en dysterkvist, men någon måste ju ändå dryfta det medborgarna upplever att politiker sopar under mattan.


Har suttit och pratat med min och  s- kollega i Östersund. Tjänstledig som ombudsman för Hyresgästföreningen. De säljer en tredjedel av hela sitt bestånd av lägenheter och har uttag från sina kommunala bolag. Det s i Växjö ägnar sig åt är populism. Där man styr tar man avkastning av sina bolag och man säljer bostäder för att få en bättre marknad och för att kunna bygga nytt. De som är emot i Östersund är sd och v. Härlig kombination!!


Dimmorna har lättat över kungliga huvudstaden. Sitter högt och ser hela Riddarfjärden och Stadshuset som badar i sol. Slussen delar det söta och det salta vattnet. Stockholm är vackert. Kanske en av de vackraste huvudstäderna.


Får genom SKL lite koll på vad som händer i hela landet. I Malmberget, Åmål och Ystad. Idag sågar liberalerna höghastighetsprojektet. C  och kd är tydligen på gång. SKL säger i full enighet nej till alla former av förskottering och medfinansiering. Och att det skall tas pengar ur befintlig budget för infrastruktur.


Lider med Tingsryd. Såg sista perioden på TV på hotellet.
och
Svårt att hålla humöret på topp vid negativa nyheter. Bränder, skolinbrott och knepig installation utanförkommunhuset. Och polisen är underbemannad. Har inte hört att regeringen är orolig för det som sker. Och det kan gälla fler partier som inte ser vad som händer i Sverige. Ovanligheter håller på att bli vanliga.


Min uppgift måste vara att ta in det som händer, att inte sticka huvudet i sanden och samtidigt peka på möjligheter. Och inte försjunka i självömkan. Det har aldrig någonsin ställts så stora krav på ledarskap på olika nivåer. Och jag ser dessvärre allt för många som inte reagerar och tar tag i saker och ting. Tror att vi faktiskt är lite bättre i Växjö. Trots allt. Tror på medborgarnas kraft. Det gör Växjö unikt. I Växjö är det mesta möjligt. Får inte lägga för mycket kraft på sådant som ger dålig energi. 98,5% av medborgarna är bra folk! Som vill vara en del av en positiv samhällsutveckling.   Därför är det förödande om antalet personer som vill stå utanför samhällsgemenskapen ökar!


Grattat mamma som fyller 90 idag.


Skall fira henne rejält nästa helg på välkänt hotell!


Hem till Växjö ikväll. Diverse möten hela dagen i morgon!


Stockholm 20160310


Bo Frank