onsdag 16 december 2015

Monica Skagne, Kristina Alsér, Gunhild Stordalen, Attsjö, Nils Posse, Monica Sandberg, Maria Isling Sundell och Beatles.


Det är jag och kommunchefen som tävlar om att komma först till korridoren. I tisdags var Monica före mig. Joxade med lite av varje. Saknar att inte skriva jobbjulkort. Kan inte förklara varför de har försvunnit. Skickar en del privat till sådant som är arbetsrelaterat.
Vi i det blågröna gänget hade möte om den småskaliga vattenkraften. Staten i olika skepnader håller på att begå justitiemord mot de små kraftägarna. Och använder ett maktspråk som inte påminner om en rättsstat. Länsstyrelsen lämnar inte ut kartläggning som är gjord. Och samma länsstyrelse motarbetar rättssäkerheten genom en njugg inställning till kameraövervakning kring offentliga och andra byggnader. Det är skandalöst. Vår duktiga landshövding borde intervenera mera. Hoppas Kristina får förlängt ett tag till. Vår landshövding kom högt i Dagens Industris ranking av landshövdingar. Inte förvånande att Berit Andnor kom sist. Hon ledde dessutom den valberedning som ansåg att Juholt skulle leda Sverige!

Dagens industri har utvecklats till en av se bästa tidningarna i vårt land till att ha insiktsfulla politiska reportage. En lysande ledarsida och bra krönikörer. En av dessa är den norska läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen. Hade för några år sedan lyckan av att få tala på samma konferens som GS i Oslo. Stordalen höll ett lysande föredrag i klimatfrågan. I sin krönika denna vecka i DI skriver hon om att göra upp med slit-och släng-kulturen. Hon skriver också att 2015 är det första året som utsläppen minskat och ekonomin ökat. Att 6,5 miljoner jobb skapats genom satsning på förnyelsebar energi. Stordalen menar att vi måste kunna skilja på tillväxt och koldioxidutsläpp och på välstånd och resursåtgång. Om vikten av att utveckla den cirkulära ekonomin. Jag skulle önska att vi kunde ha henne som en huvudtalare på vår Earth Week 2016 eller 2017.

DI skriver om hur klimatavtalet kan gynna skogsindustrin. När börjar Södra tillverka flygbränsle? Cheryl Jones Fur och jag kommer att fördjupa oss i denna fråga. DI klarar av, via ett debattinlägg, det inte andra media klarar. Att ge proportioner till Trumps stöd i USA. Trump har f n 30% stöd av de 6% som röstar i ett republikanskt primärval!

Kommunledningens lunch på PM med hedersbelönade och fullmäktiges förre ordförande Nils Posse. Frivilliga krafter har återskapat sjön Lilla Attsjö. Stor som Växjösjön. Ett fantastiskt miljöarbete i Europas grönaste stad. Sådana är kommunens medborgare!
Högtidligt fullmäktige. Musik. Allt arrangerat av Monica Sandberg som fixat och donat. Utdelning av landskapsvårdspriset. Tror att det vara Carl-Gunnar Hagberg ( c ) som tog initiativ till detta. Vi satt i miljö och hälsa på 70-talet.
Så avtäckningen av porträttet av Nils Posse. Lysande. Vi har som tradition att alla KF:s ordförande får sitt porträtt. Gidstam är en stort porträttmålare. Detta är en fin tradition och att få låta politiken ha sin plats i det offentliga rummet. Har bett kommunchefen "överväga" ny plats för att dessa porträtt skall hänga mer offentligt! Nils tacktal var spontant, avslappnat och värdigt!

Bra KF. V blir bara surare och surare. Och mer och mer isolerade. Det och s tyckte olika i de flesta ärenden. Delar av det glada blågröna gänget gick på lokal efter mötet!

Som vanligt en del samtal från folk. Gillar att åtgärda snabbt och ge snabb återkoppling. En man skickade sms om att det var några träd nedblåsta mellan slottet och Trummen. Maria Isling Sundell lovade att detta skulle fixas i veckan. Skönt att kunna ge återkoppling i stort som smått.

För exakt 50 år sedan kom Day Tripper etta på alla listor. Och Beatles framträdde på TV i Here Comes The Pops. Och på själva juldagen det året friade George till Patty Boyd. Tjejen som syns som statist i några scener i filmen A Hard Days Night från 1964. Och som George träffade i samband med filminspelningen.

Som vanligt sen middag med min mexikanska sol.

Idag till Stockholm. Mötesdags. SKL.  Bjöd sonens flickvän på lunch. Ikväll moderat julfest. Julklappsutdelning. Moderatorkestern spelar. Vi avslutar som vanligt med att sjunga Staten och Kapitalet och annan progg. Det är högern som slår vakt om kulturarvet. Apropå ingenting. Måste se om kultfilmen Sven Klangs kvintett. Vår "gamle" skolchefs bror, Henric Holmberg gör en lysande roll.

Idag, tre förfrågningar om föredrag nästa år. Tackade ja till ett. Och nästan ångrade mig. Måste hålla igen!

På väg till kvällens begivenhet skall jag försöka hitta nån gammal bok.

I morgon diverse möten hela dagen. Fredag. Morgonmöte på residenset för att reda upp en sak, järnvägsmöte och så företagsbesök. Hoppas jag hinner hem till vår middag för goda vänner.


Bo Frank
Stockholm 20151216