lördag 8 augusti 2015

Växjöborna är fantastiska

Har ägnat de senaste dagarna åt att mingla runt på stan. Och bara prata med folk,. Ibland med min skylt, Tack för ditt stöd i valet. Många kommer fram och pratar med mig. Människor av alla sorts bakgrund. Jag får förtroenden och uppslag till sådant jag kan gå vidare med. En kvinna trodde inte att hon en enda gång i livet skulle ha råd att gå på en Lakersmatch. En man ville veta hur mycket man sparat i toppen i det nya bostadsboaget i Växjö? Jag får också veta mycket om stämningsläget och hur folk upplever vad som händer.

Borgmästaren från Australien som jag skulle träffa visade sig vara en kvinlig kommundirektör med man på semester. De hade hört mig prata på nätet från en konferens jag var på i Nya Zeeland och ville veta mer om Europas grönaste stad. Och använde sin semester till att tillbringa en tid i Växjö. med för hoppningen att resa tillbaka med delar av sin kommunstyrelse. Också intressant att jämföra. Och se likheter och skillnader. Mest skillnader. Och Australien tillhör de värsta miljösyndarna. Jag har det bra som varje vecka få träffa utländska besökare som kommer till stan. Och lära mig nya saker. Och som alla som kommer till Sverige från vinproducerande länder förvånas över att deras viner är mycket billigare i Sverige. Australiensarna var dessutom Beatlesfantaster och kvinnan kunde i princip alla texter!


Underbart att kunna börja dagen med att tunnklädd kunna gå runt blanka vattenspegklar på Växjös sjöar.

Moderaterna gjorde en heroisk insats igår på elbilstävlingen. Tror vi slutade på andra plats. Sofia Stynsberg, Johan Hultberg och Johan Tenje. Cyklade och körde. Och var och en hade en personlig coach. Anna Ternje, Catharina Winberg och jag själv. Och Ulf Hedin gav järnet i tävlingen Växjös starke man. Många moderater slöt också upp och minglade när Karl-Oskar tjuvstartade i Torsdags kväll. Vi är Växjös mest synliga parti också när det inte är val!

Och Malin Lauber anser att det av genusskäl inte skall få heta Karl-Oskardagarna. Kalla allt för hendagarna så är allt löst och ännu en politisk historierevision har ägt rum.

Alvesta. I juni blev jag uppvaktad av företagare som ville att Växjö skulle ta över Alvesta. Politiken, läs Alvesta-alternativet, bråkar om allt. Smått som stort. Dagligdags.  Och nu i århundradets viktigaste lokala fråga drar politiken åt olika håll. Att tro att ett extra spår vid stambanan kan ersätta en ny Höghastighetsjärnväg vore egentligen inte värt att kommentera. Det tyder på sällsynt djup okunnighet om vad frågan handlar om. Det påverkar inte projektet överhuvudtaget men drar ett löjes skimmer över den kommunledning som har tagit en klar och tydlig ställning. Stambanan behöver förvisso rustas upp med kan aldrig ersätta en ny järnväg.

Jag kan ju inte begära att Åsa Karlsson Björkmarker och andra viger sitt liv åt att hylla den styrande blågröna femklövern i Växjö. Men Växjö har en historia av politiskt samförstånd i stora frågor som gjort Växjö till en ledande kommun i Sverige. Det uppskattar medborgare, företag de som har med Växjö att göra.

Fick tillfälle att överlämna några Smålandsböcker till Ola Salo igår. Skriver det igen. Finns det någon stad i Sverige som per capita fostrat så många " stora" artister inom musikvärlden. Listan kan göras lång.

En medborgare mejlar igen om att Växjö borde ta i tu med detta om Solligan. Att det blir orättvist när vi jämförs med en massa kuststäder.

Gläds åt framgångar för IFK och Atleticum. Hela Växjö är som Carolina Klüft. Vi är bra på mycket.

Mor på sen middag igår. Och son med flickvän. Älskar dessa ljumma kvällar.

Nu. Var skall sleven vara om inte i grytan. Snart dags för lördagsmingel. Och vi som har råd kan shoppa loss på Bondens marknad. Och Stella säljer t o m nygjord ( samma dag ) kalvdans och andra läckerheter som lammkotletter och diverse gott bröd!


Bo Frank
Växjö 20150808